Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hogyan tároljuk a gyerekjátékokat?

Hogyan tároljuk a gyerekjátékokat?

Szép Házak
Minél korábban rászoktatjuk csemetéinket arra, hogy rendet tartsanak kicsiny birodalmukban, annál hamarabb válik természetes igényükké, hogy ezt a feladatot maguk végezzék el. Így később sem kell attól tartanunk, hogy játékhegyeken átgázolva juthatunk be a szobájukba és nem kell a porszívó porzsákjában kotorásznunk egy-egy féltve őrzött kincs után. Ehhez viszont megfelelő tároló alkalmatosságokra lesz szükség, melyeket akár más bútorok átalakításával, némi kézügyességgel, varrógép, ragasztó és festék bevetésével magunk is elkészíthetünk.
Régi polcból házikó. Ehhez elég egy kisebb méretű polc, aminek a tetejére rézsútosan egy-egy polc deszkát ragasztunk. Használjunk speciális faragasztót. Ha az eredeti polc színe nem tetszik, fessük át színesre vagy mintásra. (A Tikkurila mindenes festéke alkalmas erre. Előtte tisztítsuk meg és finom dörzspapírral csiszoljuk át a felületet, hogy a festék jobban tapadjon, majd jöhet a választott szín.) A minta lehet csíkos, kockás, virágos, de használhatunk a mintához sablont is. Ha van maradék tapétánk, most végre felhasználhatjuk. Szabjuk ki belőle a kívánt méretet, majd a polc felületét kenjük be tapéta ragasztóval és vonjuk be a tapétával.


Nagyobb türelmet kíván a kincses polc elkészítése, de érdemes belevágni, mert hasznos tárolót alkothatunk. Egyszerű hullámpapírból készíthetjük el, ezért a nagyobb holmi – bútorlap, háztartási gép – csomagoló kartonját ne dobjuk ki, használjuk el inkább erre. A méretet pontosan szerkesszük meg, majd sniccerrel végezzünk bemetszéseket a papíron. Vágjuk ki az elválasztó rekeszeket, illesszük a bemeteszésekbe és rögzítsük ragasztóval. Hátlapnak használjunk egy nagyobb méretű hullámkartont vagy farostlemez, ehhez ragasszuk az elválasztó rekeszeket. A hátlapot előtte fessük színesre, mintásra, vagy decoupage technikával is látványossá tehetjük. Az apró rekeszekbe fontos kincsek kerülhetnek: szép kavicsok, üveggolyók, hajcsatok, kagylók, csigaházak.


Szerezzünk be néhány, kezeletlen fából készült fűszerpolcot (a legtöbb barkácsáruházban vagy hobby kellék üzletben kapható). Kenjük át a felületüket lenolajkencével, hagyjuk beszívódni néhány napig, aztán jöhet a színezés. Használhatunk színes fapácot, ettől rusztikusabb a látvány, de színes fafestéket is. Lehetnek a polcok egyformák vagy más-más színűek. Végül erősítsük a falra a polcokat, egymás alá vagy mellé.


A régi konyhai tároló kisbútort a régi festék réteg lecsiszolásával, újrakenésével varázsolhatjuk újjá. Ha szükséges, szereljük le az ajtót vagy egy asztalossal készíttessünk tolóajtót, így kevesebb helyet foglal. Antikolhatjuk is a szekrény felületét. Ugyancsak új szerepet kapott a régi képkeret. A keretbe szereljünk fa- vagy farost lemezt, amit táblafestékkel kenjünk át. Így elejét vehetjük a falra firkálásnak, ezentúl erre ott a tábla. Ha mágneses táblafestéket használunk, a kedvenc rajzokat vagy hűtőmágnes gyűjteményt is kitehetjük ide. (Különféle színű táblafestékeket nagyobb festékboltokban és barkácsáruházakban szerezhetünk be.)


Nem tudunk úgy végigmenni a lakáson, hogy gyöngyökön, zsírkrétákon, gyurmadarabokon ne lépdelnénk? Az áldatlan állapotot megszüntethetjük, ha az efféle kisebb játékokat megfelelően tároljuk. Az üres befőttes üvegek éppen megfelelnek a célnak. Csupán a fémtetőket kenjük át színes mázzal, száradás után azonnal bevethetők az üvegek. De ha valami különlegeset vagy vidámat kreálnánk, néhány kisebb figurát rá is ragaszthatunk a tetőre, ettől igazán játékos lesz a hatás. A gyerekek is szívesebben pakolnak ide, mint unalmas műanyag dobozokba.


Ha van varrógépünk, most vegyük elő. Nézzünk körül a régi ruhák között, biztosan találunk olyat, amit évek óta nem hordtunk vagy a gyerekek már kinőtték. Ezekből varrjunk textil zsákokat füllel, amiben a plüssállatokat, a babaruhákat vagy akár az építőkockákat lehet tartani. Ha a fül és az anyag elég erősek, a zsákokat fel is akaszthatjuk. Egyébként azért is érdemes duplán venni az anyagot, hogy a zsák erősebb, tartósabb legyen.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Gyerekszoba iskolásoknak
Nem csak a gyerekek, hanem az egész család életében nagy változást jelent az iskola megkezdése, és ezt a gyerekszoba berendezésének is tükröznie kell.
Biztonságos otthon gyerekeknek
Emlékszünk gyerekkori csínyeinkre? Amikor az ujjunkat becsípte az ajtó, vagy amikor a konnektorral ismerkedtünk? Adunk néhány tippet, hogy hogyan óvjuk meg ezektől a balesetektől gyermekeinket!