Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hogyan válasszunk lakástextilt?

Hogyan válasszunk lakástextilt?

Szép Házak
A kifinomult, kényelmes és hangulatos lakás sok-sok apró, gyakran lényegtelennek gondolt részletből rakódik össze. Az egyik titok az anyagválasztásban rejlik. Az igényes bútorozás és a harmonikus textíliák stílusossá teszik az otthont.

Hangulatfokozó lakástextilek


Az egyszerű alapbútorzatot semmi nem dobja fel jobban, mint a finom tapintású, sűrű szövésű, lágy textíliák, huzatok, kárpitok, szőnyegek. Egy puha takaró és néhány színben passzoló plüsspárna kényelmesebbé varázsolja a sima vászonnal bevont kanapét. A természetes anyagú textilek, a bársonyhuzatok, a damaszt, a velúr bőrhatású anyagok hangulatossá teszik a nappalit és a hálószobában is hatásosan alkalmazhatók. Használhatunk horgolt hímzett szöveteket, brokátot, taftot, selymet, kordbársonyt is.


Minták és szövetek összhangja


Első lépésként a szöveteket csoportosítsuk kategóriák szerint: egyszínű, anyagában mintás, csíkos, geometrikus mintázatú és virágmintás anyagok. Amikor eldöntjük, hogy a lakásban mely színek uralkodnak majd, olyan mintákat keressünk, melyek színben összeillenek és mindegyik kategóriából nézzünk hozzá textilt.


A minták legyenek hasonló méretűek, igaz, hogy egy-egy kivétel megengedhető, sőt, érdekessé teszik az összképet. Az egyszínű anyag mindig jó választás, mert könnyű hozzáilleszteni a különleges kiegészítőket. Az egyszínű bútorkárpithoz jól illik a dúsan mintázott díszpárna vagy takaró, de választhatunk hozzá geometrikus mintázatú szőnyeget és halvány csíkos függönyöket. Az apró mintás huzatú székeket kiegészíthetjük virágmintás párnákkal.

Játszhatunk a kontrasztokkal is. Társítsuk a csillogó selymet egy sötétebb bársonnyal, a durvább kreppet egy finom bőrrel. Szánjunk időt a kísérletezésre, soha ne döntsünk elsőre. Vásárláshoz vigyük magunkkal a már meglévő textilek mintáit és ezekhez nézzük a többi anyagot.


Egyszínű textíliák


A bútor huzata vagy kárpitja, egy szép ágytakaró elegáns lehet, ha egyszínű szövetből vagy bőrből készül. Sűrű szövésű, finom tapintású, dús, telített szöveteket keressünk. Ilyen a moher, a gyöngyvászon, a matlaszé.


Anyagában mintás textíliák


A mintás anyagok ugyancsak jól kombinálhatók. A steppelt és hímzett textíliák, főként az ismétlődő apró mintájúak, jól illeszthetők egyszínű, de akár teljesen elütő mintájú szövetekhez is. Utóbbival azonban bánjunk óvatosan, a színekben mindig legyen meg az összhang.


Csíkos textíliák


Az összes minta közül a csíkos az, amelyik a legsokoldalúbban felhasználható, mert rengeteg színben, összeállításban létezik. Lehet a hajszálvékony vonaltól a széles, bordűrszerű sávokig bármilyen és jól társítható más mintákkal.


Geometrikus textíliák


Szintén könnyen kombinálható a mértani mintás anyag. Az egyszerű négyzetrácsoktól a szőnyegeken és kárpitokon alkalmazott bonyolult mintákig számos alakzattal találkozhatunk.


Organikus minták


Indák, virágok, levelek, a természet motívumait idéző mintázat jellemzi ezeket a szöveteket. Ez a típus inkább élénkebbé teszi az enteriőrt és romantikus, vagy eklektikus stílusú lakásokban mutat jól.


Lakástextilek széles választéka megvásárolható a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK