Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Huzatok, takarók, leplek a lakásban

Huzatok, takarók, leplek a lakásban

Szép Házak
Van egy szerkezetében jó állapotú, ám jellegtelen vagy megkopott kanapénk, fotelünk? Eltüntetnénk szem elől a kevésbé mutatós kisasztalt vagy tárolóbútort? Borítsunk leplet rájuk!

Bútorra bútorhuzatot!


Elnyűtt, régi ülőalkalmatosságainkat beboríthatjuk élénk színű huzattal, és azonnal frissebbnek tűnik a szoba. Aki elég ügyes, maga is nekiláthat, de ha bizonytalanok vagyunk, bízzuk a munkát varrónőre. A huzatra kerüljön cippzár, vagy tépőzár, gumírozás, hogy egyszerűen lehessen lehúzni és kimosni, illetve egy másikra kicserélni.


Egy áruházon belül a székekre, fotelekre, kanapékra rendszerint kaphatók huzatok, ebből érdemes egy-egy váltást beszerezni és időnként cserélgetni. Ha egyszínű huzatot választunk, látványossá tehetjük színes párnákkal, plédekkel.


Az igazán bátrak maguk festik a huzatot, így akár még a lakás berendezésével is harmonizálhat. Stencillel nyomott minták is kerülhetnek rá, de jópofa a huzatra applikált horgolt terítő, más színű és anyagú textilbetét vagy díszcsík. Ugyancsak jó megoldás és még különelges is a kézzel horgolt vagy kötött huzat. Nem kevés munka, de a látványért megéri.


Olcsó megoldások bútorhuzatra


Ha a huzat megvásárlása, varratása nagyon megviselné a pénztárcánkat, az ütött-kopott székeket, foteleket megújíthatjuk egy rájuk terített textíliával. Ilyenkor maradék anyagból is kaphatunk szépet, amit az üzletben olcsón vagy ingyen be is szegnek és nem kell a méretre varrással bíbelődnünk. Kedvelni fogjuk ezt is keresetlensége, lágy eleganciája miatt és különösen a végtelen variálhatósága az, ami semmi mással nem ér fel. Színessé, izgalmassá teszi az enteriőrt.


Az öreg kanapén új ruha lehet egy nagy kötött vagy selyemsál, maradék selyemfüggöny, vagy szép kilimek, perzsaszőnyegek. Utóbbiakkal kimondottan elegáns hatást érhetünk el és a modern stílusú lakást is érdekessé teszik. A takarókra halmozhatunk különféle, egymástól elütő színű párnákat. Aki kedveli a szőrmét, terítse a kanapéra, karosszékre, a hidegebb hónapokban különösen jól esik itt ücsörögni.


Használhatunk közönséges vászonlepedőt is. A dupla méret éppen akkora, hogy egy méretes fotelt vagy egy kanapét letakarhatunk vele. Hátul és oldalt feszítsük meg, tűrjük be az ülőke körül. Ha nem érezzük elég feszesnek varrjunk rá kötőt, ezzel rögzíthetjük.


A régebbi, de még jó állapotú, csak éppen megunt kárpitozott bútort szegélyezhetjük különféle színű és méretű rojtokkal, zsinórokkal is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK