Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Így használjuk a csíkos mintát

Így használjuk a csíkos mintát

Szép Házak
Akárcsak a ruhaviseletben a lakberendezésben is vannak trükkös minták, melyekkel csalhatunk egy kicsit. Egyik ilyen minta a csíkozás.

Hol és hogyan használjunk csíkokat?


Szinte bárhol a lakásban alkalmazhatunk csíkokat: falra festve, tapétán, szőnyegen, kárpiton, függönyön és általában bármelyik lakástextilián.


A csíkozás sokféle lehet. Váltakozhat csupán két-három erőteljes szín, amivel csínján kell bánni, különösen a falon, vagy nagy felületen. Ez vezeti ugyan a szemet, de nagy felületen alkalmazva zavaró lehet. Ugyancsak vigyázni kell a színes csíkokkal. A látvány játékos, de mértékkel használjuk, különben kaotikus hatást kelt. Ugyanannak a színnek többféle árnyalata csíkokban jó választás, akár egy egész falnyi tapétán vagy nagyméretű szőnyegen is bátran használhatjuk.

A falon a függőleges csíkozás magasabbnak mutatja a falakat, vízszintesen viszont hosszabbnak, szélesebbnek. A csíkos szőnyeg vezeti a szemet, a csíkos függöny viszont ugyanúgy működik, mint a csíkos fal: a teret alakítja. A csíkos kárpittal, huzatokkal - színtől függően - feltűnővé vagy játékossá tehetjük a bútorokat.


Tippek csíkokra


A merész csíkozású tapéta a valóságosnál tágasabbnak mutatja a szobát. A látvány különleges, és biztos, hogy egyhamar nem találnánk unalmasnak. Ha jól választjuk meg a bútorok és a kiegészítők színét, érdemes megpróbálkozni vele.


Harmonikus hatást kelt egymás mellett a fekete-fehér csíkozású függöny és a fotel. Mindkettőt a csíkok emelik ki a térből, de a monokróm hatás miatt ide még bőven elfér egy-két élénkebb színű kiegészítő is.


Kissé batikolt hatást kelt ez a nagy csíkokkal megálmodott tapéta. A visszafogott, halvány színek és elmosódott éleknek köszönhetően ennél a típusnál lehetünk egy kicsit bátrabbak a többi bútor és dekorációs tárgy tekintetében.


Kicsit absztaktabb módon is megjelenhet a csíkos minta otthonunkban. Ezen a függönyön és a hozzá illő díszpárnán a csíkok nagyon visszafogottan vannak jelen, mégis nagyon harmonikus összképet festenek.


A függőleges csíkozással optikailag növelhetjük a helyiség magasságát. Ráadásul ha ilyen visszafogott színekből áll a mintázat, egy-egy részlet kiemelésében is szerepet játszhat, mint például itt a rosegold függeszték.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK