Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A japán stílus

A japán stílus

Szép Házak
A szecessziótól a minimálig, szinte mindegyik stílusban találunk orientális jegyeket, ezeken belül viszont számtalan különbséget fedezhetünk fel. Nézzük meg közelről a japán stílust.

Japán stílus egyszerűsége


Ha valamire igaz, hogy a kevesebb több, akkor az a japán stílus. A bútorokra a geometrikus, azon belül is inkább szögletes formák jellemzőek, kedvelt az alacsony, földhöz közeli futonágy, az ülőpárnák, a térdeplő asztal, a süllyesztett kád. Kevés bútordarab és rend, ami azonnal feltűnik a japán lakásokban. A magas szintre emelt funkcionalizmus nem mehet az esztétika rovására.A lakás és a kert együtt él és lélegzik, nincsenek határok a kint és a bent között. Ezt szolgálják többek között az előszeretettel használt bambusz-rizspapír tolóajtók, melyek segítségével a terek egymásba nyithatók, a természet és a fény behívható a szobába. A hangulatos világításhoz jó szolgálatot tesznek a rizspapír lámpák, de kerülendő a kékes fényű energiatakarékos izzók használata, hiszen ezek éppen a természetes fény jelleget ölik meg.

Színek, minták, anyagok a japán stílusban


A stílus közismert színkombinációja a fekete-fehér karmazsinvörössel kiegészítve. A bútorok színe általában sötét, ennek kontrasztjaként a padló világosabb színű fából készül. A természetes anyagok és természetközeli minták itt is kiemelten fontos szerepet kapnak. A bambusz, mint alapanyag, mint élő növény és, mint dekorációs motívum is megjelenik a lakástextileken, a tapétákon. Kedvelt növényi ornamentika a cseresznyevirág és a krizantém.Függöny helyett használjunk egyszerű vászon vagy bambuszrolót. Dekoráció terén is törekedjünk a természetesre, például a fürdőben szép, sima felületű kavicsokkal keretezhetjük a padlót. Az állandó törődést igénylő öreg fácskák, a bonsaiok csak gondos kertész lelkületűeknek ajánlható.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK