Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A kis konyha 13 szabálya

A kis konyha 13 szabálya

Szép Házak
A kisméretű konyha nem csak a sütés, főzés alkalmával jelent kihívást, hanem akkor is, amikor be kell rendezni. A kisméretű konyha szinte csak feladatot és fejtörést tartogat, ám néhány alapszabályt betartva egyszerűen megoldhatók a felmerülő problémák.
1. Az előre gyártott konyhabútorok ritkán töltik ki jól a teret, vagy olyan kompromisszumokra kényszerülünk, melyeket nem szeretnénk meglépni. Jobban járunk, ha asztalossal méretre megcsináltatjuk a bútort, így a szabvány méretektől eltérő bútorra is szert tehetünk. Nyugodtan legyen 55, sőt, 50 cm-es a konyhaszekrény a szokásos 60 helyett. Azon az 5 cm-en is sok múlik. Ez akkor derül ki, amikor éppen ennyi hiányzik a sütőhöz vagy a hűtőszekrényhez.

2. Felső szekrények helyett használjunk nyitott polcokat, ettől sokkal szellősebbnek látszik a tér. Egyetlen hátránya, hogy sokkal könnyebben megül rajta a por, a gőztől pedig idővel ragacsossá válnak az itt elhelyezett tárgyak, tehát gyakrabban kell takarítani. A merőkanalakat, serpenyőket is nyugodtan tartsuk fali akasztókon.


3. Nem kell minden áron ragaszkodni a soklapos tűzhelyhez. Gyorsan számoljunk csak utána, hányszor használunk egyszerre 3 vagy 4 lapot? Ha évente 1-2 alkalommal, akkor érjük be a kétzónás beépíthető főzőlappal, ami csak 30 cm-es. A sütő és a mikró legyen ugyancsak beépíthető.

4. A szekrényt jól helyettesíthetjük fiókokkal. Igaz, hogy ez drágább, viszont jobban kihasználható, könnyebb bele pakolni, átláthatóbb és mindenhez hozzáférünk.


5. A dupla mosogató merő helypazarlás egy kicsi konyhában. Elég az egytálcás típus, amiből létezik kerek és szögletes, pultba süllyesztett és pultra ültethető változat. Viszont ragaszkodjunk ahhoz, hogy a mosogatóhoz legyen méretben illeszkedő vágódeszka. Ezt a mosogatóra helyezve a munkapult méretét növelhetjük meg, ami ételkészítéskor nagyon jól jöhet. Ilyen vágódeszkát ugyancsak készíttethetünk.


6. A hűtőszekrény az egyik legnagyobb helyrabló. Az 1-2 fős háztartásba elég egy kisméretű, pult alá is beépíthető típus, de a különálló design hűtőről vagy a kétajtós változatról inkább mondjunk le.

7. Egy kicsi háztartásban nem szükséges mosogatógépet tartanunk. Ha nem lehetünk meg nélküle, válasszunk kisebb, 45-ös méretűt, amit be lehet építeni. A szárításhoz pedig ha nincs hely a konyhapulton, választhatunk beépített megoldást is.


8. Kis lakásokban a mosógép is a konyhába kerül, mert a fürdő is olyan kicsi, hogy ott nem lehet elhelyezni. A legtöbb márkának van extra keskeny készüléke, sőt alacsony is. Válasszunk ezek közül.

9. Egy falról lehajtható konyhaasztal összecsukható, falra akasztható székekkel, ugyancsak sokat segít, ha a hellyel takarékoskodnánk.


10. Alapszabály, hogy a konyhapultot ne pakoljuk tele kisgépekkel, mert nem marad helyünk az ételkészítéshez. A kenyérpirítót, szendvics sütőt, gyümölcs centrifugát tároljuk egy polcon vagy szekrényben és akkor vegyük elő, ha valóban használni szeretnénk.

11. A fűszereket tartsuk jól záródó üvegcsékben, melyekben jó látjuk a tartalmukat. Ezeket helyezzük falipolcra, ahogy a merőkanalakat, serpenyőket is fali akasztókra lógathatjuk.


12. A konyhaszekrénybe, alulra a sarkokba nagy kifordítható fém tároló polcokat tervezzünk, ez a rész ugyanis csak így hasznosítható. Gondoljunk csak bele, hogy minden alkalommal, amikor szükség van rá, négykézláb keresgéljük az edényeket.

13. A kihúzható kamraszekrény az egyik legjobb találmány, amit kicsi konyhában elhelyezhetünk. Legalább ilyen praktikus a kihúzható pult, amivel a konyhapultot szükség esetén megtoldhatjuk.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK