Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Konyhai munkalap kiválasztása

Konyhai munkalap kiválasztása

Szép Házak
Munkalap nélkül nem konyha a konyha, hiszen a finomságok előkészítése és az utómunkák is itt történnek. Legfontosabb ezért a munkalap anyaga.

Fa munkalap


A konyhai munkalapok között találunk préselt fa munkalapokat, ezek nem vághatók, nem karcolhatók és 110 fokig hőállók. A tömörfa munkalapok látványosak és drágábbak, alapanyaguk valamilyen keményfa (tölgy, bükk, kőris, esetleg egzóták, mint pl. teak, merbau, afzélia). Ezeket azonban minden évben kezelni, csiszolni, pácolni kell, különben idő előtt tönkre mennek. A fa munkalap megfelelő karbantartás híján, megszívja magát olajjal, nedvességgel ettől pedig repedhet, deformálódhat.


A tömörfa pultok 20 és 40 mm közötti vastagságúak, jellemzően hossztoldott elemekből készülnek. Felületkezelésük lehet olajos, viaszos vagy lakkozott. Karcolhatóságuk függ a felhasznált felületkezelő anyag típusától, de jellemzően a lakkozott felületek nagyobb karcállóságúak.

Gránit munkalap


A gránit munkalap ugyancsak látványos, ám ezt is kezelni kell. Mivel kőről van szó, a pórusokba szivárgó zsírok, a nedvesség elszínezik a kő felületét. A gránit munkalap jól tűri a meleget, a vágást, de ha ráömlik valami, azt felszívja.

A gránit munkalapok anyaga 20 vagy 30 mm vastagságú, az ennél vastagabb 40 és 80 mm közötti lapokat élvastagítással állítják elő. A gránit pultok hideg tapintásúak, hőállóságuk, karcállóságuk magas. A gránit sajnos a konyában használt nem semleges PH értékű élelmiszerekkel (citrusfélék, ecet, kóla stb.) szemben nem ellenálló, ezért felülete foltosodik, amit nem lehet javítani.

A toldásokat az illesztéseknél a helyszínen általában szilikonnal végzik. A gránit munkalapok táblamérete 60 x 250-300 cm vagy 120 x 250-300 cm, de sokszor a helyszíni adottságok határozzák meg az egyes elemek méretét, hiszen egy 5. emeleti belvárosi lakásba nem lehet felvinni egy 300 kg gránitlapot egyben.

Akril munkalap és Corian munkalap


Az akril kő munkalapokat sokszor tévesen gránitőrleményes anyagoknak hívják. Ilyen anyagokból készülnek az egybeöntött hatású mosogatós, csepegtetős munkapultok. A legismertebb márkák a Corian, a LG-Himacs, a Kerrock és a Zodiaq.

Az akril kövek szilárd, nem porózus felületi anyagok, amely  lehetővé teszik a legkülönfélébb szerkezeti megoldásokat a lehető legmagasabb minőségben. Az anyagok egyesítik a természetes ásványok szilárdságát a korszerű műgyanták rugalmasságával. Felszínük teljesen homogén, antibakteriális, szennytaszító, karcálló, könnyen tisztítható és a legtöbb vegyszernek ellenállnak.

Az akril kő munkalapok melegebb tapintásúak, mint a fém, tartósabbak, mint a fa vagy a kerámia, ugyanakkor teherbíróak és színtartóak. Megjelenésükben, felületi hatásukban a márvánnyal és a gránittal is felveszik a versenyt, alakíthatóságuk pedig a műanyagokkal vetekszik. Szemmel nem látható felületi illesztések nélkül toldhatók, ezért jól felhasználhatók a nagy egységek kialakításánál is.

Népszerű anyag a Corian, mely hőre lágyuló, ennek ellenére készül belőle konyhai munkalap. Praktikus, mert kialakítható benne a mosogatótálca, így egységes képet ad a konyhának. A Corian-t javítani lehet, de felesleges folyamatosan terhelni. A szilárdsága sem megfelelő, így a húsklopfolást vagy a szeletelést ne ezen végezzük.

Gránitőrlemény munkalap


Konyhai munkalapnak legjobb anyag a gránitőrlemény (technistone), ez egyben a legdrágább. A gránitőrlemény, ahogy neve is mutatja gránit és más anyag keveréke, előnye, hogy pórusmentes, antibakteriális, és 250 fokig hőtűrő. A gránititőrlemény munkalap nem igényel kezelést, elég tisztán tartani, szükség esetén fertőtleníteni.


Üveg munkalap


Az üveg munkapult lehet önmagában színezett vagy alsó oldalán festett felület. Anyagvastagsága 8 és 12 mm közötti, a biztonságos használat érdekében minden esetben egy hordozó réteget kell alá építeni. Az üveg munkapult rendkívül mutatós, azonban minden megszáradt vízcsepp meglátszik rajta, ezen kívül könnyen karcolódik, ami sajnos nem javítható.  

Rozsdamentes munkapult


A rozsdamentes munkapult anyaga 0,8–1,2 mm vastag rozsdamentes acél. Inkább ipari jellegű konyhákra (loftok) jellemző, alakítása nagy szaktudást, percizítást igényel, ugyanakkor szinte bármilyen forma kialakítható belőle. A rozsdamentes munkapult hideg tapintású és az üveghez hasonlóan meglátszik rajta a megszáradt vízcsepp.

Burkolt konyhapult


Főleg a rusztikus konyhákra jellemző az általában 10 x 10 cm mázas égettet kerámia lapokkal burkolt felület. A burkolt munkapult karc és hőállósága kiváló, egyetlen hátránya, hogy a csempék közti fugák nehezen tisztíthatók. A kifröccsent olajat, zsírt ugyanis néha igen körülményes eltávolítani innen.

Címkék: