Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A konyhatervezés 12 hibája

A konyhatervezés 12 hibája

Szép Házak
Magunk állunk neki a konyha tervezésének? Nem lehetetlen feladat, de legyünk tisztában azokkal a hibákkal, melyeket ajánlatos elkerülni.
1. Ha van egy kisméretű konyhánk, ne akarjuk a helyiséget telebútorozni, főleg ne a mennyezetig. A tapasztalatok szerint ezt úgysem fogjuk kihasználni ráadásul extra költségekbe verjük magunkat. Alaposan gondoljuk végig mennyi szekrényre, polcra van szükségünk.

2. A kevés pénz nem lehet minden esetben akadály, ha minőségről van szó. Legalább a belső szerkezetre érdemes áldozni, hiszen egy konyhabútort mégiscsak évekig szeretnénk használni. Az viszont igaz, hogy kevés pénzből nem lehet egy életre szóló konyhát vásárolni. A drága konyhabútorban is a belső szerkezetet fizetjük meg.

Fotó: SieMatic


3. A konyhabútor fogantyúja ugyancsak sokat számít. Nem biztos, hogy minden, ami jól néz ki és divatos, az praktikus is. A fogantyú legyen kényelmes, valóban megfogható. Ne csak a design számítson, a használhatóságra is legyünk tekintettel: vizes vagy zsíros kézzel is fogható legyen, ne szoruljon bele az ujjunk, ne törjön le a körmünk, és nem jó, ha a fogantyút keresgélni kell a bútor fronton.

Fotó: SieMatic


4. Nem szabad mindenhova fiókot tenni. Legyen legalább egy darab ajtós, állítható polcos konyhaszekrényünk, ahova a nagyobb eszközök vagy ritkábban használt konyhai gépek is elférnek.

5. Kis helyiségbe ne alakítsunk ki konyhaszigetet. Ehhez tér kell, különben kényelmetlen és helyet foglal. Ami viszont mindenképpen legyen a konyhában: egy fiókos tároló, egy felső szekrény és egy ajtós szekrény. Ez az alapfelszerelés. A konyhabútor vagy a hűtő, tűzhely alá válasszunk lábazati fiókot ezzel plusz helyet kapunk.

6. Gondoljuk át milyen konyhagépekre van szükségünk. Garzonba nem kell nagy hűtőszekrény, főleg nem side by side típus, elég a pult alá helyezhető is. A hűtőnél a literszám a fontos.



7. Ha nagy a hely, hajlamosak vagyunk telebútorozni. Ez felesleges, sokba kerül és zsúfoltnak tűnik. Hagyjuk meg inkább a teret.

8. Ablak elé mosogatót ne tegyünk, itt ugyanis nehéz megoldani a világítást. Az esti órákban, borult időben pedig ez nélkülözhetetlen.

9. Ha a konyhában van az étkező, érdemes a konyhabútorhoz terveztetni az étkezőasztalt. A konyhabútornak szerves része is lehet az asztal, pultként nyúlhat ki belőle. Ha ez nem lehetséges és külön asztalra van szükség, úgy a konyha méretéhez és stílusához igazodjunk. Különösen kis konyhákban praktikusak a lehajtható vagy bővíthető asztalok.



10. A holt tereket érdemes kihasználni: például az ablak vagy radiátor elé étkező pult helyezhető. A konvektor elé viszont semmit ne tegyünk, és a cirkót is tilos beépíteni, még a zárt égésterűt sem ajánlott.

11. Ha van mosogatógépünk, nem kell kétmedencés mosogatótálca. Elég az egymedencés, csepegtetős, ezzel helyet spórolunk. A mosogatógépet a mosogatótálca közelébe helyezzük el.

12. Gondoljuk át a konyha stílusát, és mindig illesszük a lakás stílusához. Ebben bátran kérjünk tervezői segítséget.



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
A konyha színe, stílusa
Az egyik legfontosabb kérdés, pedig csak a tervezés végső fázisában kerül szóba a konyha színe. Mihez igazítsuk a konyha színét?