Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Konyhatervezés takarékosan

Konyhatervezés takarékosan

Szép Házak
A konyha átalakítása, újratervezése nem feltétlenül jár extra magas kiadásokkal. Számos tétel van, melyeken jelentős összegeket spórolhatunk.

Konyha takarékosan – 8 ötlet


A mosogatógép, bár elsőre felesleges beruházásnak tűnhet, nem az. Ha van mosogatógépünk, nincs szükségünk kéttálcás mosogatóra, elég az egytálcás mosogató csepegtetővel. Ily módon helyet takaríthatunk meg például egy tárolónak vagy egy nagyobb konyhai munkalapnak.Felesleges fiókokkal telepakolni a konyhát. Inkább döntsünk két kisebb fiók mellett, a többi konyhabútor inkább ajtós legyen. A rácsos szerkezetű tárolók és fűszerpolcok praktikusak, de áruk magas. Ha spórolni szeretnénk, ezekre inkább ne költsünk, válasszunk állítható polcos konyhaszekrényt.

Fotó: SieMatic


A konyhai világításon ugyancsak értékes forintokat lehet megtakarítani. Válasszunk egyszerű spotokat és fénycsöveket a drága design lámpák helyett.

Szelektáljunk a holmink között! Biztosan találunk nem egy konyhai eszközt, amit alig használunk, viszont ezeket is tárolni kell és ehhez több szekrény szükséges. Legalább egy olyan nagyméretű szekrényről gondoskodjunk, ahova a nagyobb, de ritkábban használt konyhai eszközöket elpakoljuk.Biztos, hogy szükségünk van beépíthető mikróra? Ez ugyanis drágább megoldás. Az önálló mikrót is el lehet helyezni egy konyhaszekrényben egy ajtó mögött, ha mégis ragaszkodunk a beépítéshez.

A gáztűzhely és a gázsütő utólagos áthelyezésénél fontoljuk meg, hogy a gáz a becsövezése, a kiállás átépítése költséges és nem esztétikus megoldás, mivel a gázt csak külső falon lehet vezetni, bent pedig a falon futnak a csövek. A villanytűzhely, elektromos sütő ugyanannyi energiát fogyaszt és áthelyezése vagy a kiállás átépítése kevesebb komplikációval jár. Ráadásul egy villanytűzhelyt, sütőt könnyebb takarítani, a kerámia főzőlapok takarékosak és „intelligensek”, biztonsági zárral ellátottak.Szagelszívóból csak akkor válasszunk drágább típust, ha van lehetőségünk az elszívó kivezetésére. Ehhez külön szellőzőrendszer kiépítése szükséges vagy a falat átütve kell a csövet kivezetni. Másképp csak a párát szívja fel a filter, a szag a lakásban marad. Ha a kivezetés nem oldható meg, maradjunk egy olcsóbb vagy beépített elszívónál. A páraelszívó teljesítménye függ a helyiség méretétől, attól, hogy mekkora a légköbméter, amiben dolgoznia kell. Erre is ügyeljünk, és a méreteknek megfelelő elszívót válasszunk. Ugyancsak fontos szempont a választásnál, hogy az elszívó mennyire hangos. A külső motoros elszívók kevésbé zajosak, és a szívó hatás is erősebb.

Beépített konyhába érdemes a hűtőt is beépítettni. Ha azonban a hűtőszekrény különálló, tilos beépíteni, mert a készülék levegőztető rendszere ezt nem engedi. A kimondottan beépíthető hűtő más méretekkel rendelkezik, mint a különálló. Az amerikai típusú hűtők nem beépíthetők, látványosak, viszont kis konyhába semmiképpen ne válasszunk ilyen típust, mert értékes helyet foglal el feleslegesen. A különféle hűtők között literszámban nincs különbség.

Címkék: