Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Környezetbarát mosás

Környezetbarát mosás

Szép Házak
Nem kellenek drága mosószerek és gyakran allergén anyagokat tartalmazó öblítők ahhoz, hogy ruháink mosás után makulátlanok, puhák, illatosak legyenek.

Az ecet, mint vízlágyító


A vízlágyítókra kész üzletág épült, ezért jogosan érezhetjük úgy, hogy a vízlágyító elhagyása súlyos hibának minősül, a mosás nélküle pedig a legnagyobb felelőtlenség, már ami a mosógép hosszú élettartamát illeti. Hatékonysága és szükségessége azonban némileg megkérdőjelezhető és sok mindentől függ.

Igaz, hogy általában küzdeni kell a kemény víz okozta problémákkal, csakhogy az ország nem minden részén egyforma keménységű a víz. Például ott, ahol lágy, akár felesleges lehet a vízlágyító használata. És, ami a legfontosabb, hogy a vízlágyító ecettel is helyettesíthető, melyből elég egy-két pohárnyit a mosáshoz adni. Az ecet sem károsítja a ruhákat, sőt, fertőtleníti azokat, és még a vízkő ellen is hatékonyan veszi fel a harcot. Időnként pedig kifejezetten hasznos lehet egy teljes mosást végezni vele. Ilyenkor a mosópor helyére is öntsünk ecetet, és ruha nélkül futtassunk le egy programot.


Öblítés másképp


Az öblítőszer ugyancsak az a fajta szintetikus anyag, ami állítólag nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ruháink puhák legyenek. Valójában azonban, ha az öblítő helyett hígított ecetet használunk, ugyanolyan lágyak lesznek a textilek. Igaz, hogy így nem árasztanak majd virág vagy óceán illatot, de a hígítás miatt attól sem kell tartanunk, hogy ecetillatúak lennének. Ezzel a mosógépnek is jót teszünk, az ecet ugyanis megakadályozza a vízkőlerakódásokat. Ha ragaszkodunk a kellemes illatú ruhákhoz, adjunk az ecetes vízhez néhány csepp illóolajat is. Ez sem a ruháknak, sem a környezetnek nem árt.

Ha nem tudunk lemondani az öblítő szerről, legyünk tisztában azzal, hogy a drága nem mindig jelent jobbat. Az olcsóbb árfekvésű öblítők legalább annyira hatékonyak, mint a drágábbak. Ugyanez igaz a mosóporokra is. Ideális kísérleti módszer, ha a legkisebb kiszerelésű mosóporokat vásároljuk meg.


Mosás energiatakarékosan


Mindenképpen nézzük meg azt a mosógép leírásában, hogy mekkora maximális ruhamennyiséggel bír el egy mosás során, és törekedjünk a súly elérésére. Kis mennyiségek mosása nemcsak a gépnek nem használ, de az energiafelhasználás szempontjából sem optimális.

Legalább ilyen fontos az is, hogy milyen hőfokra állítjuk be a víz hőmérsékletét. Minél magasabb, annál több energia szükséges a felmelegítéséhez. A mosás során felhasznált energia 90 százalékát a vízmelegítésre használt energia teszi ki. A rendszeresen alkalmazott túl meleg víz a ruháknak sem tesz jót, és hamarabb eljöhet a leselejtezés ideje. Persze, bizonyos esetekben igenis szükség van magas hőmérsékletű vízre a mosásnál, ám az átlagos, hétköznapi szennyeződések ellen tökéletesen elég a legalacsonyabb fokozatok egyike is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK