Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A lakás színei

A lakás színei

Szép Házak
Kevés dologgal tudunk hatásosabban játszani lakásunk berendezése során, mint a színekkel. Ha jól használjuk őket, számos építészeti hibát, hiányosságot kompenzálhatunk, ám ha rosszul választunk, a legjobban berendezett helyiség látványát is tönkretehetjük.

Hogyan válasszunk színeket?


A színek erejéről szóló írásokkal köteteteket lehetne megtölteni. A lényeg, hogy mozgalmassá, energikussá vagy éppen nyugodttá, kellemessé teszik a helyiségeket. Némelyik szín közérzetjavító, lélekerősítő hatással bír. A színek segítségével optikailag javíthatunk a lakás, illetve az egyes helyiségek formáján, elrejthetjük a hiányosságokat, kiemelhetjük az előnyös részeket, részleteket.


Lehetnek kedvenc színeink, de mielőtt kizárólag ezekben gondolkodnánk, vizsgáljuk meg a kérdéses helyiség jellegzetességeit: sötét, avagy világos, alacsony vagy magas, keskeny, szabályos négyzet, vagy téglalap alakú, hol vannak a nyílászárók és azok milyen formájúak, milyen fekvésű – északi, déli, keleti, nyugati – a helyiség.

Tartsunk be egy aranyszabályt: egyszerre legfeljebb két hangsúlyos színt alkalmazzunk, melyeket kiegészíthetünk még két-három kevésbé hangsúlyossal, illetve a főszínek árnyalataival. És még valami: a kevesebb több.


Amit a színekről tudni kell


Ma alapvető színstandardként Ewald Hering színkörét használják világszerte. Hering (1834-1918) negyedik alapszínként a sárgát vezette be a színkörbe, valamint alapvető vizuális alapszínként a fekete és a fehér színt is beiktatta.

Elsődleges színek: a négy elsődleges szín a sárga, a piros, a kék és a zöld. E tiszta színek keverésével kapunk másodlagos színeket, a bordót, a türkizt, a narancssárgát és a levélzöldet.


Harmonikus színek: ha elforgatjuk a színkártyát, megfigyelhetjük a harmóniát a szomszédos színekkel. Például, ha a színpalettán a zöld és levélzöld színeket nézzük, azok a sárgába és a narancssárgába mennek át. A paletta összes színe a zöld és a narancssárga övezetből ered, egymás mellett vannak és emiatt kitűnő összhangot teremtenek.

Kiegészítő színek: azokat a színeket, amelyek a színkörben egymással szemben vannak, kiegészítő színeknek nevezzük. Ezek egymással ellentétesek, egymás között feszültséget keltenek, ezért izgalmasak. A kiegészítő színek vonzzák egymást, mint a mágnes.


A fény jelentősége színválasztáskor


A helyiség színhatása a különböző fényforrások függvénye. Ezért fontos, hogy az egyes helyiségek, illetve az egész lakás uralkodó és kiegészítő színeinek kialakításakor figyelembe vegyük a természetes és a mesterséges fényeket. Megfontolt szín- és fény alkalmazásával láthatóvá tehetjük a lakás összes sötét és rejtett zugát, ha másképp nem tudunk változtatni a helyiség építészeti kialakításán. Például egy északi fekvésű, kevés természetes fényt kapó helyiségben a helyesen kiválasztott színnel és világítással annak ellenére meleg és kellemes hatást érhetünk el, hogy a helyiség valójában hűvös és sötét.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK