Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Legyen verandánk!

Legyen verandánk!

Szép Házak
A zárt, előnyösen kialakított veranda nem csak szép, praktikus is: átvezet a házból a kertbe. Ha fűtjük, télen legalább olyan hasznos, mint nyáron.

A veranda funkciója


A veranda átmenetet képez a belső terek és a kert között, legfőképp ebben különbözik a télikerttől. Akár terasz helyett is működhet, de ha nincs előszobánk, a veranda ezt a szerepet is betöltheti. Praktikus az a típusú veranda, melynek ablakait a jó idő beköszöntével kivehetjük, így tavasztól őszig fedett teraszunk lesz.

Nevelhetjük itt azokat a növényeket, melyek nem bírják a fagyokat, illetve melyek a téli időszakban nem élnék túl a fűtött helyiségeket. Ha a verandánkat jól tájoljuk és hidegebb hónapokban is éri a nap, itt biztosan fagypont feletti lesz a hőmérséklet.


A veranda berendezése, burkolata


Érdemes úgy megtervezni a verandát, hogy egy asztalnak és néhány széknek jusson hely. A veranda általában kisméretű, akár egy kisebb szoba, ezért ehhez egységes hangulat illik. Nem kell feltétlenül vadonatúj bútorokban gondolkodni, a cserére ítélt kanapé, vagy fotel és dohányzóasztal éppen megfelelnek. A függöny helyett használjunk fa- vagy bambuszrolót, rolettát, reluxát vagy szalagfüggönyt. Nyáron gondoskodjunk szúnyoghálóról.


A padló megválasztásával egyben azt is eldöntjük, hogy a veranda a házhoz, lakáshoz, vagy inkább a kerthez tartozik-e. A fapadlóval, laminált parkettával burkolt veranda, illetve a belső burkolattal megegyező kő egyértelműen a lakás részévé teszi. Ha inkább palával, terméskővel vagy térkővel burkolnánk, az a kerthez tartozónak láttatja a helyiséget. Bármilyen padlónk legyen a verandán, arra ügyelni kell, hogy a páralecsapódás ne okozzon penészedést és a vízelvezetés is legyen megoldva.


Kell-e fűteni a verandát?


A házfal felmelegíti a levegőt, ezért a veranda nem igényel külön fűtést. Erről csak akkor gondoskodjunk – akkor viszont muszáj – ha a veranda az előszoba szerepét is betölti. Ekkor érdemes külön termosztátot beszerelni.


A veranda egyfajta kiegyenlítő tartály a ház belseje és a külső környezet között. Kora tavasszal vagy késő ősszel, amikor kint még hideg van, a verandán már egyáltalán nem kellemetlen a hőmérséklet.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Színpompás bútorok
A leghatásosabb unaloműző a lakásban, ha egyik-másik bútorunk a szokványostól elütő színben pompázik. Gondolkodjunk másképp!