Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Milyen a jó kanapé?

Milyen a jó kanapé?

Szép Házak
A puha, hívogató kanapé a nappali egyik legfontosabb bútora. Ez az a darab, amely szinte 24 órás szolgálatban áll, ezért fontos, hogy kényelmes és strapabíró típust válasszunk.

Kanapé, tetszés szerint


A mély, alacsony karfájú kanapék és párnák nagyon kényelmesek akkor, ha szeretünk hátradőlve heverészni, viszont idegesítők lehetnek a vendégek számára, akik egyenes derékkal ülnének. Ahhoz, hogy minden igényünket kielégítsük, a hagyományos ülőgarnitúra helyett válogassuk össze magunk az ülőbútorokat. Lehetőleg ugyanabból a bútorcsaládból származzon minden darab vagy, ha erre nincs lehetőségünk, stílusban, magasságban, mélységben egyezzenek.

Eclectico kanapé

A kanapé arányai, karfája, párnázata a kényelmet szolgálják, a háttámla nélkül viszont ezek mit sem érnek. A rugós, párnázás nélküli támlába nem lehet belesüppedni, jól támasztja a gerincet, egyenes tartásra késztet. Ennek magasított változata a fejet és a vállakat is megtámasztja.

A rögzített háttámlás típusnál a támla belsejébe varrt párnák gondoskodnak a kényelemről. Ezen kényelmes az ülés, és rendezettnek látszik maga a bútor is. 

Vita kanapé

Az a kanapé, melynek támlája ugyanúgy párnázott, mint az ülőrésze, extra kényelmet biztosít. Ez a típus általában mélyebb, mint a szilárd vagy a rögzített háttámlás típusok.

A sok, véletlenszerűen elhelyezett párna több szempontból is praktikus. Egyrészt laza hatást kelt, másrészt könnyen átrendezhetjük a kanapét attól függően, hogy milyen magasságú és súlyú emberek ülnek rajta.

Foster kanapé

Hogyan vásároljunk kanapét?

Az üzletben töltsünk elég időt és ne szégyelljünk addig ülni, vagy heverészni, amíg meg nem találjuk a megfelelő darabot. Próbáljuk óvatosan megemelni a kanapé egyik sarkát, hogy érezzük a súlyát. A jól elkészített keret nehéz, tehát amelyiket viszonylag könnyen emeljük, annak kételkedjünk a minőségében. A huzat mintái illeszkedjenek pontosan és, ha párna is jár a kanapéhoz, azok első része menjen a kanapé többi részéhez.

Air kanapé

Számtalan dolgot az eladótól tudhatunk meg. Kérdezzünk rá az ülőrugókra, hogy elég erősek-e. A jó minőségű kanapéban a rugókat egyenként, kézzel erősítik a helyükre és egyenletes, hosszan tartó alátámasztást biztosítanak. Fontos tudnunk, hogy a faváz kemencében szárított csomómentes keményfából készült-e. Ez a fajta szárítási mód ugyanis megakadályozza, hogy a fa megvetemedjen. A csomók a szerkezet gyenge pontjait jelentik, tehát minél több van, annál kétségesebb a jó minőség.

Monolith kanapé

Győződjünk meg arról, hogy a váz egyes elemei tiplivel és ragasztóval vannak-e egymáshoz erősítve. Ez erősebb, mint a csavar és a szög. Nézzük meg, hogy az ülőpárnák béleltek-e, mivel a bélés csökkenti a kárpitra nehezedő nyomást, és a töltet – ami gyakran toll vagy szintetikus anyag – kibuggyanjon a kárpitból.

Olyan mély kanapét válasszunk, amilyen hosszú a combunk, de a térdhajlat mögött maradjon még egy kis rés, hogy felálláskor hátra tudjuk tolni a lábunkat. Egyenesen ülve a gerincünk természetes S alakot formázzon, ne egy görnyedt C-t.

Loman kanapé

Ha szeretünk feküdni a kanapén, akkor alacsony, jól kipárnázott kartámaszt keressünk, amin a fejünket pihentethetjük. Kisebb vagy zártabb helyiségben is jobb az alacsony kartámasz, mert a tér kevésbé hat zsúfoltnak. A magas kartámasz azonban védettebb, meghittebb hangulatot áraszt.

Vásároljon olasz design kanapékat 20% kedvezménnyel a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK