Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mire használjuk a lépcső alatti tereket?

Mire használjuk a lépcső alatti tereket?

Szép Házak
Olvasósarok, játszóhely, otthoni iroda, tároló – csak néhány azok közül, melyeknek a lépcső alatti üres tér helyet adhat.
A lépcsők alatt sokféle térforma keletkezhet, ez a lépcső irányától és szélességétől függ. A szokványos lépcsőt gyakran válaszfalak fogják közre, ami elfoglalja ennek a területnek a jelentős részét. Ha megoldható ennek a falnak az elbontása, sokkal tágasabbnak érezzük a helyiséget és az így felszabadult rész jól kihasználható. Az új lakásokban a lépcsőket eleve nyitottan építik, így sokkal könnyebb dolguk van az itt lakóknak.


Tárolás a lépcső alatt


Ha keskeny a lépcső, rövid polcokkal oldhatjuk meg a tárolást. Fontos, hogy könnyen hozzáférjünk anélkül, hogy a fejünket beütnénk. Az alsó részbe görgős dobozokat állíthatunk be. A megfelelő polchoz a lépcső szélességével, hosszúságával és dőlésszögével is számolnunk kell. Nem érdemes a teljes falfelületet polccal borítani, hagyjunk helyet néhány képnek, így kapcsolatot teremthetünk a lépcső alatti tér és a helyiség egésze.

Tarthatjuk itt a hűtőszekrényt, fagyasztót – ehhez válasszunk beépíthető modelleket. Praktikus hely a mosógépnek, ekkor viszont a kiállásokról is gondoskodni kell. A vasaláshoz, takarításhoz használatos eszközeinket is ide rejthetjük, ha egy függönnyel vagy tolóajtóval elhatároljuk ezt a részt. Készíttethetünk a lépcső alá a lépcső fokait követő szekrényt vagy fiókokat, melyben a sportszerek, szerszámok, ritkábban használt holmi fér el.


Lépcső alatti társalgósarok


Ha meredek a lépcső, akkor alatta kényelmes ülőhelyet alakíthatunk ki kanapéval, néhány fotellel. Itt ugyancsak fontos a tervezés, a pontos méretezés. Az ülőhelynél hagyjunk helyet a kényelmes felálláshoz.

Ha a lépcső keskeny és alacsony, beállíthatunk ide egy keskeny asztalt és széket a fallal szemben, ne pedig a szoba felé fordítva.

Ötletek a lépcső alatti tér kihasználására


Sokszor nincs elég hely egy saját iroda kialakítására, ilyenkor szoktuk javasolni egy kisebb dolgozósarok kialakítását. A lépcső alatti rész éppen tökéletes lehet erre a célra.


Szinte az összes könyvet, cd-t, dvd-t tárolhatjuk a lépcső alá épített polcrendszeren.


Egy csepp luxus a lépcső alatt: bárpult székekkel. Ez is egy lehetőség a társalgósarok kialakítására.


A tálalószekrény vagy a bortároló is elfér a lépcső alatt. Ez különösen akkor hasznos, ha az étkező a nappalival egy légtérben található.


Kicsik és nagyok egyaránt szeretik a kuckós megoldásokat, és a lépcső alatti tér éppen alkalmas egy ilyen kialakítására. Az ülőhely alá beépített polcot is készíthetünk, hogy mindig kéznél legyenek kedvenc olvasmányaink.


Télikert a lépcső alatt. Ha nem télálló növényeinket sehol máshol nem tudjuk tárolni, a lépcső alatti rész éppen megfelel e célnak.


A kabátokat, táskákat és apró holmikat is elhelyezhetjük az előszoba lépcsője alatt kialakított zárt szekrényben.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK