Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mosogató csaptelep kiválasztása

Mosogató csaptelep kiválasztása

Szép Házak
Hosszas keresgélés után eldöntöttük, milyen mosogatót vásárolunk és már azt is tudjuk, hogyan és hova fogjuk beépíteni. Igen ám, de hogy állunk a csapteleppel? Gondolkodtunk azon, hogy milyenre lesz szükségünk? Ismerjük egyáltalán a kínálatot? Ötleteink az ideális csaptelep kiválasztásához.

A mosogató csaptelep működése


Minél nagyobb a csaptelep testátmérője, annál csendesebben, lágyabban működik. Ezt érdemes szem előtt tartani a választás során.

Figyeljünk arra is, hogy egyes olcsóbb modelleknél nem kerámiabetét van a csapban, hanem más anyag. Erről még a vásárlás előtt győződjünk meg, és ragaszkodjunk a kerámiabetéthez. Ez mindig ipari kerámia, ami rendkívül kemény, így hosszú ideig tartó, nagy igénybevételt bír, de a mechanikai szennyeződéseket nem tűri. Ha oda nem való anyag – homokszemcse, fémpor – kerül a kerámiabetétbe, elkerülhetetlen a csere. Ezt elkerülendő érdemes egy sarokszelepet beépíteni, ami megfogja a szennyeződéseket, és elegendő félévente tisztítani.

A csapteleppel kapcsolatban figyeljük az LGE minősítésre, ami a víz átfolyását és a zajszintet méri. A DVGW minősítés a csaptelep összes alkatrészére vonatkozik, és azt mutatja, hogy a berendezés az EU-s élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelel-e, a szerkezetből nem oldódik-e káros anyag.


Ha konyhánkban külön kifolyóval felszerelt víztisztító van beépítve, választhatunk olyan csaptelepet, melyben két kifolyó található, két külön működtethető karral. Így a tisztított víz kifolyója nem foglalja feleslegesen a helyet.

A zuhanyfejjel felszerelt csaptelepen dupla visszacsapó található, hogy elzáráskor ne csöpögjön a csap. A gumírozott a zuhanyfej kifolyó részén a kicsapódott vízkőtől egyszerűen megszabadulhatunk, így a krómozás nem sérül.

Teka Cuadro mosogató csaptelep

Lehetséges problémák és megoldásuk


Ha a vízvételi lehetőség messze van a bojlertől, egy kis térfogatú 5-10 literes, átfolyós rendszerű, alacsony nyomású bojlert építtessünk be, ami segíti az egyszerűbb meleg víz vételt. Ilyenkor viszont alacsony nyomású csaptelepet kell választani.

Előfordulhat, hogy a konyhaablak útban van. Erre az esetre találták ki a fejlesztők azokat a csaptelepeket, melyeket levehetünk a csap testről vagy simán eldönthetjük. Ilyenkor a gégecsőből többet kell ráhagyni. A periszkópeszerű elrendezés ugyancsak praktikus: a csaptelep visszatolható a munkapultba. Ez a zuhanyfejjel felszerelt csapoknál is megoldható, ám a kezelő kar külön csaplyukat igényel.Mosogató csaptelepek tisztítása


Csaptelepünket mindig a gyártó által ajánlott szerekkel tisztítsuk, ápoljuk, mert az agresszív savak, lúgok károsítják a szerkezetet. Győződjünk meg arról, hogy a tisztítószer alkalmas-e a csaptelep tisztítására. Ha ódzkodunk a vegyszerektől, a 60 fokos ecetes vízzel hatékonyan eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, a vízkövet és a szerkezet is ép marad.

Kiegészítők mosogató csaptelepekhez


Praktikus kiegészítő a mosogatószer adagoló. Ez lehet a munkalapon, de sok mosogatón már gyárilag megvan a helye. A munkalap kivágásnál a lyukat ajánlott festékkel vastagon bekenni, mert a fa- vagy farost lapok nem tűrik a vizet. Az adagoló stílusban illeszkedjen a csaptelephez, igaz, gránit anyagú nem kapható. Űrtartalmuk 3-3 és fél literes és felülről tölthetők. 3-4 töltés után ajánlott megtisztítani belsejüket, az adagolót tiszta vízzel kiöblíteni.


Ugyancsak kényelmes kiegészítő a dugókiemelő. Egyes mosogatókhoz automatikusan jár, de van, ahol külön kell rendelni. A dugókiemelő tekerős vagy húzógombos bovdenes működtetésű. Kapható már szenzoros kivitelben is, ehhez elég csak hozzáérni, és elvégzi a feladatot. Minimál stílusú konyhákban, ahol nincsenek gombok, a felületek simák, nem emelkedik ki semmi, válasszuk ez utóbbit.

Nélkülözhetetlen a szűrőkosaras leeresztő rendszer, ami könnyen tisztítható és megakadályozza a háziasszonyok rémálmát, a dugulást.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Fontos kiegészítők mosogatókhoz
Lehet, hogy a mosogató megvásárlásakor nem is gondolunk arra, mi mindennel tehetjük kényelmessé használatát. Többféle kiegészítő közül választhatunk.
Hogyan helyezzük el a mosogatót?
Megvettük vadonatúj mosogatónkat, de azt eldöntöttük-e, hogy miképpen és hova fogjuk beépíteni? Több lehetőség közül is választhatunk.
Milyen anyagú mosogatót válasszunk?
A megfelelő mosogató kiválasztásakor a legnehezebb kérdés, hogy milyen anyagú legyen az új darab. Ehhez több szempontot is mérlegelnünk kell.