Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Nélkülözhetetlen tárolóhelyiségek

Nélkülözhetetlen tárolóhelyiségek

Szép Házak
A ritkán használt háztartási gépeket, takarító eszközöket, a nem mindennap szükséges ruhaneműt, a régi gyerekjátékokat, a szerszámokat még a legkisebb lakásban is el kell valahol helyezni. Hol találunk erre alkalmas helyet?
Kevés lakásban találunk olyan felesleges helyiséget, mely alkalmas lehet a tárolási gondok megoldására. A szükség gyakran törvényt bont, és „muszájból” is születhetnek praktikus megoldások. Egy szűk, sötét kamra, a padlásfeljáró alatti üres tér, az alagsor mind-mind alkalmasak erre a célra.

Ha egyébként is átalakításba fogunk, átépítjük a tetőteret vagy az alagsort, a pincét, esetleg toldást építünk a házhoz, érdemes a tárolónak is helyet szorítanunk.

A megfelelő tárolóhelyiség


Abból induljunk ki, hogy itt nem fogadunk vendéget, nem akarunk pihenni, ezért a falak borításával, a csinosítással nem kell törődnünk. Azzal foglalkozzunk, hogy minél több holmit el tudjunk helyezni, jó állapotban megőrizni és könnyen elővenni.


Nagyon fontos, hogy a tárolóhelyiség ne legyen nedves, penészes, szellőzzön és legyen benne megfelelő világítás. Ha egy dohos helyiségben, elemlámpával kell az éppen szükséges holmit keresgélnünk, az egész nem ér semmit. Az alagsor, pince, padlás, kamra csak akkor megfelelő, ha a fentieknek megfelelően átalakítottuk. Legalább egy tisztasági festést, alapos meszelést megér, hogy a dolgainkat épségben tudjuk.

Ha a tárolóhelyiség tágas és könnyen megközelíthető, nagy tárgyakat is tarthatunk benne: fagyasztót, kényes szerszámokat, festékeket. Ha a hőmérséklete egyenletes, tarthatunk itt háztartási kellékeket, tartós élelmiszert: mosóport, karton tejet, üdítőt.

A tárolóhelyiség berendezése


A tárolónkat aszerint rendezzük be, hogy mit fogunk ott tartani. Használjunk állítható polcokat és drótkosarakat, könnyű dobozokat, melyeket akkor is ki tudunk vinni, ha tele vannak. A dobozokat címkézzük fel, hogy könnyen megtaláljuk, amit keresünk.

A magas polcok gyakran olyan szélesek, hogy felágaskodva sem látjuk, mi van a mélyükön. Ezek legyenek annyira keskenyek, hogy széltében egyetlen tárgy férjen el rajtuk, így elkerülhetjük a kényelmetlen keresgélést és nem verünk le semmit. Ha a polc széles, inkább kisebb tárgyakat tegyünk a nagyok elé.

Az alacsonyabb polc, amelyet ágaskodás nélkül teljes mélységében látunk, szélesebb is lehet. A tárgyakat rendezzük sorba. A polc ideális magassága attól is függ, hogy ki használja. A ritkán használt tárgyakat is el kell érnünk anélkül, hogy lábujjhegyre állnánk. A balesetek elkerülése miatt a felső polcokon könnyebb holmit tároljunk.


Fontos, hogy a padlón tárolt nagy, nehéz tárgyakat is könnyen elővehessük. Praktikusak a görgővel felszerelt dobozok, drótkosarak. Jó megoldás, ha egyszerű polclapra görgőt erősítünk, és erre pakoljuk súlyosabb tárgyainkat. A nehéz, de kisebb méretű holmit derékmagasságban, masszív polcon érdemes tartani. Ha derékmagasságban emelünk, a teher eloszlik, nem húzzuk meg a derekunkat.

Ha bútort tárolunk pincében, alagsorban, takarjuk le, nehogy megrongálódjon, porosodjon. A törékeny tárgyakat úgy kell eltenni, mintha költözéshez csomagolnánk.

A helyiséget mennyezetig bepolcozhatjuk és megtölthetjük. A rendetlenségen akkor leszünk úrrá, ha itt is rendet tartunk. Függesszünk az ajtó belső oldalára egy papírt, amire feljegyezzük, mit tettünk ide.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK