Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Ötletek falszínek kiválasztásához

Ötletek falszínek kiválasztásához

Szép Házak
A falszínek kiválasztását nem szabad elkapkodni. Inkább szánjunk rá több időt, hiszen a falak nap, mint nap szem előtt lesznek, és egy tévedés tönkreteheti otthonunk látványát. Milyen szempontokat tartsunk szem előtt a falszínek kiválasztásánál?
Vannak alapelvek, melyek eleve megkönnyítik a választást. Ha sötét a helyiség, a főszín lehet a fehér, de jó a pasztell barack szín, illetve a világos-sárgás árnyalatok. Kisebb méretű szobába ugyancsak világos színekkel dolgozzunk, ám ha egyetlen falfelületet szeretnénk kiemelni vagy annak mélységet adni elővehetünk egy sötétebbet is.


Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy a falszínek kiválasztásakor nem elég magát a színt meghatározni, hiszen pirosnak, kéknek, zöldnek tucatnyi árnyalata létezik. Éppen ezért gyűjtsünk össze minél több mintát, próbáljuk ki a falon néhány ecsetvonás erejéig, és nézzük meg természetes nappali fény, valamint lámpafény mellett is. Megéri kísérletezni, ez utólag mindig bebizonyosodik.

Pasztell falszínek


A pasztellek távolabbinak látszanak, ettől a helyiséget is tágasabbnak érezhetjük. Ugyanez igaz a kékekre, de ezeket északi fekvésű vagy kevés fényű helyiségekben ne használjuk, mert hideg érzetet keltenek.


A színek mindig a fénnyel együtt változnak. Lehet, hogy a boltban a színmintán megtetszik egy szürke vagy egy fáradtabb zöld tónus, de egy nagy falfelületen nyomasztónak tűnik. Nézzük meg a színmintát természetes fénynél is, ne csak az üzlet fényeinél tanulmányozzuk.


Ha nehéz a döntés, válasszuk a fehéret, ami a színek jolly jokere. Ez kiemeli az ablak és ajtókereteket, még akkor is, ha azok szintén fehérek, és semleges hátteret nyújt más színekhez, egy színesebb falikárpithoz, vagy tapétacsíkhoz. A majdnem fehér színek, tehát a tört fehér, a csontszín, nem vernek vissza olyan sok fényt, mint a hófehér, de ezek is világosabbá teszik a teret.


Élénk falszínek


Az élénk, a telt és a földszínek közelibbnek láttatják a falakat, ettől kisebbnek, zártnak tűnhet a tér. A vörös tónusok – különösen, ha ragyogóak, erősek – élénkítenek, ettől a szoba kevésbé dobozszerű. Egy sötétvörös vagy lila fal derűt sugall, de óvakodjunk attól, hogy az egész helyiséget ilyen erőteljesen színezzük. Ha valamelyik falszakaszt merész színűre festjük, a tömörséget ajánlott néhány képpel, fali dísszel megbontani. Így a szín kevésbé uralja a helyiséget.


A sárga napfényt hoz a sötét helyiségbe, kivéve, ha zöldes árnyalatú, mert ez kimondottan sápadtnak tünteti fel a szobát. Ha már sárga, legyen inkább narancsos árnyalatú.

Mit kell tudni a falfestékekről és a festésről?


Hogy a kiválasztott szín miképpen érvényesül a falakon, nagymértékben befolyásolja, hogy selyemfényű vagy matt festéket használunk-e. A fényes felület visszaveri a fényt, jól mutat az ajtók körül, de az egész falon túl sok. Az enyhén fényes latex festékek szép felületet adnak, és moshatók, jók a konyhában és a gyerekszobákban, jól szellőznek. Ugyancsak találunk lemosható festéket a matt emulziók között is.


Régi házak szobáiban jól mutat a krétás felületű festék. Ráadásul ezen egy sor dekorációs technika is kipróbálható: antikolás, pontozófestés, márványos hatású felület.

Ha a festeni kívánt fal jó állapotú, elég lehet a tisztasági festés, azaz a meglévő színre ráfestjük az újat. Ehhez portalanítani kell a felületet. A diszperziós festéknél pedig győződjünk meg arról, hogy az előző réteg nem mész alapú-e, különben le kell kaparni és alapozóval kezelni, mielőtt az új felületet felkenjük.


Használhatunk mészfestéket, vagy a bekevert mésztejet színezhetjük pasztával. Ekkor a felület púderszerű lesz, jól szellőzik, de sérülékeny és nem mosható. Ha mésszel dolgozunk, meg kell tanulnunk a helyes ecsetkezelést, különben nem lesz homogén a felület, feltéve, hogy éppen a nem homogén felület a cél.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Dekorációs falfestés egyszerűen
Falat dekorálni sokféleképpen lehet, ám ha valaki úgy gondolja, hogy festékkel lát neki a munkának, nem árt tisztában lenni néhány szabállyal.
Allergia elleni- és bio falfestékek
Falfestés után elkerülhetetlen, hogy az újonnan kezelt felületek egy ideig sajátos illatot árasztanak. Ez pedig egészségünkre negatív hatással lehet.