Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Ötletek konyhai tárolásra

Ötletek konyhai tárolásra

Szép Házak
Talán nem is gondolnánk, hogy némi leleménnyel többszörösére növelhetjük a rendelkezésünkre álló helyet. Sőt, ha ügyesek vagyunk még egyedivé és különlegessé is tehetjük konyhánkat.

Válasszunk konyhaszekrényt


A konyha stílusát leginkább a szekrények határozzák meg, ezért az alaprajz kialakítása után többnyire ezek kiválasztása a feladat. Akár a nyitott, akár a zárt rendszereket vagy a kettő kombinációját részesítjük előnyben, óriási választék áll rendelkezésünkre a stílust, a formát, az anyagot és a kivitelezést tekintve. És, ha még így sem találjuk a megfelelő bútort, egy asztalos mester segítségével egyéni igényeinket is kielégíthetjük.

Fotó: IKEA


Klasszikus és nagyon népszerű a betétes szekrény. Jellemzője, hogy az ajtók lapját domború keret veszi körül, míg e nélkül a homogén felületek inkább modern benyomást keltenek.
Manapság számtalan olyan elem, rács, polc, kosár, fiók kapható, melyek segítségével a szekrények belső tereit saját belátásunk szerint alakíthatjuk ki. Az elemes változatok a legkorszerűbbek: fiókjaik már enyhe lökésre becsukódnak, tálalójuk kihúzható, a beépített fűszer- és késtartó mellett még lábazati fiókokkal is rendelkeznek.

Tervezzünk konyhát okosan


A tárolásra alkalmas tér zöme a pultok alatt található. A mély szekrényekre szereljünk kihúzható polcokat, a mély fiókokat pedig keresztlécekkel vagy kosarakkal oszthatjuk rekeszekre. A szekrényajtók belsejére rácsot szerelhetünk, melyre különféle tárgyakat, kosarakat akaszthatunk. Az állítható polcok magasságát a tárolni kívánt eszközök méretéhez igazítsuk. Csoportosítsuk a holmikat méretük és felhasználásuk szerint és rendezzük őket úgy, hogy minél jobban kézre essenek. A lábasok a tűzhely, az olajfélék, fűszerek az előkészítés, a konyharuhák és szivacsok a mosogató közelébe kerüljenek.

Fotó: IKEA


A konyhabútor optimális magassága


Az átlagos magasságúak számára kényelmes, szabványos 90 cm-es pult szükség szerint 114 cm magasra emelhető, így a magasabbaknak sem kell görnyedve dolgozniuk. A balesetek száma is csökken, ha az egyes tevékenységekhez eltérő magasságú pultot használunk. Hasonlóan indokolt a polcok és a tűzhelyek magasságát is kényelmes szintre állítani.
Aprításnál, dagasztásnál és keverésnél kényelmesebben dolgozhatunk 70-80 cm magas felületen.

A falra szerelt sütő alja legfeljebb derékmagasságba kerüljön, különben nyitott ajtaja a forró étel kiemelése közben megégeti a háziasszony karját. A térd- és szemmagasság közt elhelyezkedő polcok érhetők el kényelmesen, nyújtózkodás nélkül. A tárolást ugyan nem lehet ilyen korlátok közé szorítani, a gyakran használt dolgokat mégis célszerű ebben a magasságban elhelyezni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK