Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Ötletek régi konyhákhoz

Ötletek régi konyhákhoz

Szép Házak
Legyen szó bármilyen, a mindennapi életünket érintő kérdésről, nem árt időnként elődeink tapasztalataiból meríteni. Valószínűleg a kipróbált és jól bevált ötletek a mi házunk táján is sikert aratnak. Kezdjük a konyhával.
50-100 évvel ezelőtt a nappalival egy térben található konyha és étkező szinte elképzelhetetlen volt. Sőt, külön étkező, ebédlő helyiség is csak ritkán tartozott egy átlagos otthonhoz. A főzés és az étel elfogyasztása egyaránt a konyhában történt, legfeljebb ünnepnapokon fordult elő, hogy a család a nappaliban étkezett. Manapság az újonnan épült, vagy felújított családi házak, lakások zömében a konyha egy légtérbe kerül a nappalival és az étkezővel. Ennek okai életmódunk megváltozásában rejlenek.

Mit tehetünk viszont akkor, ha házunk, lakásunk konyhája határozottan elkülönül a nappalitól és szinte esélytelen vagy csak túl nagy kompromisszumok árán lehetséges, hogy a divatos és praktikus egy légterű megoldást alkalmazzuk? Ha nem lehet falat bontani, és képtelenség a konyhát másik helyiségbe költöztetni? Ha már mindenképpen meg kell barátkoznunk a helyzettel, hozzuk ki belőle a legjobbat! Ha konyhánk amúgy is régimódi, domborítsuk ki ezeket az előnyöket.

Megoldások a konyha kinyitásához


Ha a nappalit és konyhát elkülönítő fal kibontása szerkezeti okok miatt lehetetlen, azért egy statikussal vizsgáltassuk meg, hogy néhány tartó oszloppal kiváltható-e a kritikus fal, vagy annak legalább egy szakasza.

Érdemes fontolóra venni az ajtónyílás szélesítését, sőt az ajtót el is lehet hagyni ebben az esetben. Így marad egy átjáró, lehet akár boltíves, és a tartó falak sem sérülnek. Megoldás lehet, egy ablak kialakítása a falon, igaz, hogy ez helyet vesz el, hiszen ide semmilyen tároló alkalmatosságot nem tehetünk és ez kisméretű helyiségnél kellemetlen is lehet.

Klasszikus, nagy belmagassággal rendelkező, tágas konyha, ahol vétek lenne egyetlen fal megbontása is. Ha ilyen adottságokkal rendelkező konyhát birtoklunk, használjuk ki a méreteket és helyezzünk el egy kényelmes étkezőpultot, mely tárolóként is kiváló.


A konyhát a nappalitól elválasztó teljes falszakasz kibontására nem volt mód, így a legerősebb tartó elemet meghagyták, sőt ki is használták. A sarokba éppen elfért egy konyhaszekrény.


Ha a fal nem bontható, szabaduljunk meg az ajtótól. Az ajtónyílást kiszélesítették és a magasságát is megnövelték, így a konyha az étkező és a nappali felé sokkal szellősebb, átláthatóbb.


Kicsi konyha, megbonthatatlan falak. A legszükségesebbek mellé még így is elfér egy pult, amit többen is körbeülhetnek, és még egy beépíthető főzőlap is elfér a tetején vagy egy sütő, az alsó részében.


Ugyancsak egy tágas konyha, ahol a falakkal nem lehet mit kezdeni. Így aztán a régi ajtót felváltotta egy boltíves átjáró, melynek robosztus megjelenését a kőburkolat hangsúlyozza. Így is lehet hátrányból erényt kovácsolni.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK