Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Praktikus lakberendezés

Praktikus lakberendezés

Szép Házak
Nem csak kis alapterületű lakásban praktikus egy helyiségben több dolgot is elvégezni, ám itt gyakoribb, hogy a konyha egyben étkező, vagy a nappali a hálószoba is. Ehhez azonban nagyon megfontoltan kell berendezkedni.
A konyha-étkező megosztás szinte már természetes és magától értetődő, hiszen így sokkal kényelmesebb tálalni és a főzés, étkezés eszközeit tárolni. Ha munkánkat részben vagy egészen otthon végezzük, ennek helyét kijelölhetjük a hálószobában vagy a nappaliban. Egy garzonban vagy egy stúdiólakásban pedig a hálószoba és a nappali szinte biztos, hogy egy helyiségben vannak.

Ha kisebb helyiségbe kell egyszerre több funkciót beszorítani, jó megoldást kínálnak az ehhez megfelelő több funkciós bútorok: a munkához is használható étkezőszékek, egy megfelelő méretű étkezőasztal, ágyként is használható kanapé, tolóajtós tárolóelemek, falipolcok.

Étkező a konyhában, konyha az étkezőben


Ha az adottságok megengedik, alakítsuk ki úgy a főzősarkot, ahol a munka- és a tálalófelület L alakban helyezkedik el. Így marad elég hely egy étkezőasztalnak. Legalább 65 cm széles sávot hagyjunk szabadon, hogy kényelmesen elférjünk.


Konyha a nappaliban


Teljesen elfogadott, ha egyesítjük a konyha és a nappali funkcióját egymást kiegészítő bútorokkal, illetve az átmenetet biztosító térelválasztóval. Ez lehet akár az eltérő burkolat is, egy szegély a burkolatban, egy szimbolikus kiugró a falból, de még egy szőnyeg is. Nagy teljesítményű elszívóval semlegesíthetjük a kellemetlen konyhaszagot.

Fürdőszoba a hálószobában


Szokatlan, de a szükség törvényt bont, és még az is lehet, hogy egyedi megoldást kapunk. Egy jó minőségű toló- vagy harmonikaajtóval, könnyű gipszkarton fél fallal, vagy egy hordozható paravánnal elválaszthatjuk egymástól a két helyiséget.

Megfelelő méretű szanitereket válasszunk. Lehet, hogy kád helyett megteszi egy zuhanyfülke vagy egy ülőkád, mosdóból is léteznek kisebbek, sarokba szerelhetők. A látványon sokat dob a szép burkolat.


Iroda az étkezőben, nappaliban


Praktikus társítás, de csak akkor, ha a helyiséget alkalmanként használjuk irodaként. Az állandó munkavégzés sem kizárt itt, de gondoljunk arra, hogy mindig pakolni kell, ha enni szeretnénk, és ismét pakolni, ha nekilátnánk dolgozni.

A bútor stílusa, felépítése feleljen meg mindkét célnak, különben folyamatos kényelmetlenséggel kell szembenéznünk. A székeknek legalább 70 cm helyet tervezzünk, amikor leülünk. Az is fontos, hogy legyen elég tároló hely mindkét funkcióhoz. Jól jöhet egy gurulós zsúrkocsi, amire hol a munkához való dolgainkat, hol az étkezés kellékeit pakoljuk.

Legkényelmesebb, ha az otthoni irodát a nappali egyik sarkában el tudjuk helyezni. Egy megfelelő méretű polcelemen, falipolcon, íróasztalon és az asztal alá tolható széken kívül nincs sok mindenre szükség.

Iroda a hálószobában

A hálószobában diszkrétnek kell lenniük a munkára utaló tárgyaknak, és nem szabad, hogy az éjszakai nyugalmunkat zavarják. Praktikus lehet egy polcos térelválasztó, egy összecsukható paraván, vagy egy galéria.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK