Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Rendezzük be a hálószobát!

Rendezzük be a hálószobát!

Szép Házak
Ágy, ruhás- és éjjeliszekrény, komód, néhány kiegészítő – a hálószoba alapdarabjai. De miképpen helyezzük el a bútorokat, mire ügyeljünk, mi az, ami felesleges és miről ne mondjunk le semmiképpen? Tudnivalók a hálószobáról.

Bútorok a hálószobában


A hálószobából természetesen az ágy az, ami nem hiányozhat, egyben a kisméretű helyiségekben ez foglalja el az alapterület javarészét. Lehet, hogy extra méretű fekhelyre vágyunk, de ha szűkében vagyunk a helynek, érjük be kisebbel. Ha egyedül élünk, még célszerűbb egyszemélyes ágyat vásárolnunk, így több hely marad a ki- és beágyazáshoz, a készülődéshez.


Sokan tartják ruháikat a hálószobában, ami ugyancsak helyigényes. Szükségünk lesz akasztós szekrényre és fiókokra – ez akár egy egész falat beborító gardróbszekrényt jelenthet. Ha kevesebb a holmink, jó lesz az egyszerű ruhás-, illetve fiókos szekrény.

Aki szívesen olvas az ágyban, gondoskodjon egy olvasólámpáról, de ez akkor is jól jön, ha nem olvasunk, csak éjszaka kimegyünk. Kell még hely az ágy körül a könyveknek, órának, esetleg rádiónak, egy pohár víznek, egyszóval olyan apróságoknak, melyekre szükségünk lehet éjszaka. Szorítsunk helyet egy széknek is, ha lehet. Nem csak ülőhelyként lehet hasznos: ha sietünk, inkább ide dobáljuk a ruháinkat, mint a padlóra.


Spóroljunk a hellyel


A radiátor, a konvektor gyakran útban van, amikor el akarjuk helyezni az ágyat vagy a szekrényt. Ha megoldható, szereltessük máshova, vagy cseréljük kisebbre, keskenyebbre.
Ha az ajtó rossz helyre esik, fontoljuk meg tolóajtó, harmonikaajtó, vászonroló vagy függöny felszerelését. A nyílás irányán is lehet változtatni. Éjjeliszekrénynek használhatunk egy alacsony polcot is. Szereljük az olvasólámpát a falra. Ezzel ugyancsak helyet takarítunk meg.


A praktikus ágy


Lehetőleg olyan ágyat válasszunk, melynek görgős ágyneműtartója van, vagy a matrac felemelhető. Így könnyen hozzáférünk a tárolóhoz. Ha van elég helyünk, hangulatossá tehetjük az ágyat egy baldachinnal. Ideális esetben az ágyat mindkét oldalról meg lehet közelíteni. Gondoskodjunk arról, hogy ne ütközzünk bútorokba. Az alacsony ágy optikailag kevésbé uralja a szobát. Ha elég nagy a belmagasság, tervezhetjük az ágyat dobogóra vagy galériára. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne lógjon be az ablak elé, és ne rontsa a helyiség arányait.


A ruhák tárolása


Ha van alkóv vagy nagyobb falmélyedés, ezt is használhatjuk ruhatárolásra. A szekrény belsejét igényeinknek megfelelően osszuk részekre: legyen benne akasztós rész polcok, fiókok, cipőtartó. Praktikus az állítható polcrendszer, mert így magunk határozhatjuk meg a rekeszek méretét. Ha nagyon kevés a helyünk, a nagyobb ruháinkat tároljuk máshol, csak a fehérneműinknek szorítsunk itt helyet.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK