Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Rendezzük be a mosókonyhát

Rendezzük be a mosókonyhát

Szép Házak
A mosókonyha legnagyobb előnye, hogy hihetetlenül jól kihasználható. Hiszen itt nem csupán a mosást végezzük el, de a szárítás, a vasalás, sőt, a tárolás is jól működik ebben a helyiségben.
A mosókonyhában kimoshatunk, száríthatunk, vasalhatunk. Itt tarthatjuk a tisztítóeszközöket, itt varrhatunk és elvégezhetjük azokat az egyébként piszokkal járó munkákat, melyektől meg akarjuk kímélni a lakást.

Mekkora legyen a mosókonyha?


A mosó- és a szárítógép elég nagy, és a ki-be rakodásra is gondolnunk kell. A ruhaszárítónak és a vasalódeszkának is el kell férnie. A vasalódeszka lehet falról lehajtható. Szükségünk lesz még legalább egy tárolószekrényre és polcra, ahol a tisztítószereket és eszközöket tárolhatjuk. Tehát akkora hellyel kell számolnunk, ahol ezek elférnek. Az ajtóval spórolhatunk: ha lehet, szereltessünk ide tolóajtót, vagy függönyt.

A kétmedencés mosogató praktikus a kézi mosáshoz, ha vannak kényesebb ruhaneműink, és áztatáshoz, fehérítéshez is megfelel. Szükségünk lesz szennyestartóra és kosárra, melybe a mosott ruhát átrakjuk.


A mosókonyha legyen biztonságos


A helyiséget megfelelő dugaszoló aljzatokkal és vízvezetékkel kell ellátni. A konnektorba nem szabad víznek kerülnie és a helyiségen ne kígyózzanak át az elektromos vezetékek. A vasalónak legyen saját konnektora a deszka magasságában. Praktikusan a mosókonyha biztonságáról legalább annyira kell gondoskodnunk, mint a fürdőszoba esetében.


A veszélyes anyagokat, a fehérítőt és a tisztítószereket zárjuk el a gyerekek elől, tartsuk zárható szekrényben.

Gondoljunk az esetleges balesetekre is! Előfordulhat, hogy a mosógép elárasztja vízzel a helyiséget, ezért a padlóba építsünk lefolyót. A padló legyen tartós és könnyen tisztítható, ugyanakkor csúszásmentes.


A mosókonyha világítása és szellőzése


Legjobb, ha a mosókonyhának van saját ablaka. Ez a természetes megvilágítás és a szellőzés miatt is ideális. Ez a helyiség legalább olyan párás, mint egy fürdőszoba, tehát szellőzés nélkül könnyen befülled, penészedik. Egy világos, jól szellőző helyiségben ennek minimális az esélye.

Ablak híján gondoskodjunk központi világításról és attól függően, hogy a mosáson kívül milyen munkát végzünk még itt, irányított fényekről is. Ha itt vasalunk, a vasalódeszkát világítsuk meg egy fali lámpával vagy jól elhelyezett íróasztal lámpával. Ha varrunk is, akkor szükségünk lesz egy munkafelületet jól megvilágító lámpára.


Mire használhatjuk még a mosókonyhát?


Helyet kaphat itt a bojler, a fagyasztó, a vízlágyító vagy vízszűrő berendezés, a fogyasztásmérő óra. Itt tárolhatjuk az éppen nem használt cipőket vagy ruhákat is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK