Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Rendezzük be az étkezőt

Rendezzük be az étkezőt

Szép Házak
A család nem csupán a közös étkezések alkalmával tartózkodik az étkezőben, gyakran itt ül össze a családi kupaktanács, a kisebb gyerekek itt írnak leckét, itt társasoznak, a hazahozott munkát itt fejezzük be, és itt látjuk vendégül barátainkat, rokonainkat. Hogyan képes az étkező ennyi elvárásnak megfelelni?

Alapvető bútorok


A legfontosabb bútordarab, ami nélkül étkező nem létezhet, az étkező asztal. A bővíthető asztalok a legjobbak, hiszen úgy és akkora méretben használhatjuk, ahogy éppen szükséges. Választhatunk olyat is, amelynek teljes hosszúságú oldallapjait lehajtva keskeny konzolasztalt kapunk, ez különösen kisebb lakásokban lehet hasznos. Megszokottabb a vendéglapos, melyet középen vagy az asztallap végeinél bővíthetünk egy panel behelyezésével vagy kinyitásával.


A kerek asztalok előnye, hogy nincs sarkuk, ami útban lenne és még egy kisebb méretű mellett is meglepően sok ember elfér. Egyszemélyes háztartásban a konyhapult bővítése is kényelmes felületet kínál. Tarthatunk alatta egy támla nélküli széket vagy bárszéket.


Ha az étkezőasztal időnként íróasztalként is funkcionál, vagy itt használjuk a számítógépet, jó választás az üveglapos asztal. Tisztaságot, könnyedséget sugall, étkezéskor elegáns felületet kínál.

Gondosan válasszunk székeket. Legjobbak a kartámla nélküliek, keskeny ülésűek, háttámlásak, mert elegendő kényelmet nyújtanak, a helyből viszont annál kevesebbet vesznek el. Azért is fontos jól kiválasztani a széket, nehogy úgy járjunk, hogy a nyolcszemélyes asztal köré csak hat szék fér el.


Az összecsukható székeket eltehetjük, ha éppen nincs rájuk szükségünk. Ez különösen kisebb lakásokban lehet előnyös. Ha azonban az étkezőnk egyben a nappalink is, válasszunk inkább olyan székeket, melyek mindkét helyiség stílusához illenek.


Tárolás az étkezőben


Lényegesek a megfelelő tárolóbútorok is. Ezek lehetnek magas tálalók, hagyományos kredencek vagy alacsony tálalószekrények, illetve ezekből is kapható többfunkciós. Egyes darabok kihúzható vagy lehajtható asztallappal rendelkeznek, vannak görgőkkel felszerelt fiókos szekrénykék, illetve rejtett fiókkal felszerelt tálalóasztalok.

Az üvegezett felsőszekrények vizuálisan tágítják a teret, szemben a teliajtósakkal. A nyitott polcok ugyancsak szellősebb látványt keltenek, használatuk kényelmes. Kellemesebb a helyiség, ha kevesebb a szekrény és marad hely a falakon néhány képnek, falidísznek.


A tálalószekrény elegánssá teszi a helyiséget, ha poharakat, porcelán étkészletet, virágokat, gyümölcsöstálat, gyertyatartót helyezünk el rajta.

Ha van rá elegendő helyünk, egy kisebb konyhaszigettel is elkülöníthetjük a konyhát az étkezőtől. Ekkor az étkező felé eső oldalra építhetünk borrekeszt, ami látványnak sem utolsó.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
7 tipp az étkező berendezéséhez
Ahány étkező, annyiféle lehetőség a berendezésre, melynél a legfontosabb, hogy praktikus és kényelmes legyen. Erre mutatunk most hét ötletet.
Színpompás bútorok
A leghatásosabb unaloműző a lakásban, ha egyik-másik bútorunk a szokványostól elütő színben pompázik. Gondolkodjunk másképp!
Nélkülözhetetlen lerakóasztalok
Talán méreténél fogva jelentéktelennek gondoljuk, pedig nem az. A lerakóasztalok nagyon is fontos bútordarabjai még a legkisebb lakásnak is.