Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Retró stílus nem csak örökifjaknak

Retró stílus nem csak örökifjaknak

A retró, annak ellenére, hogy visszatekint az 50-es 60-as, 70-es évek korszakára, olyan futurisztikus érzést kelt, mintha egy űrbázison járnánk. Színei, mozgalmassága, kerekded formái alkalmassá teszik arra, hogy modern bútorainkkal variáljuk.

Hol előnyös a retró stílus?


A retró jó választás lehet egy szűkös panellakásban, ahol a kis helyigényű, kombinálható, többfunkciós bútorok elengedhetetlenek. Ráadásul a vidám színekkel látványossá és kellemessé tehetjük a kis alapterületű, és gyakran előnytelen beosztású lakást. Ugyanakkor tökéletesen megállja a helyét egy modern családi házban, vagy nagyobb alapterületű lakóparki otthonban is. Tágasabb terekben jól érvényesülnek a szokatlan formájú, esztétikus design bútordarabok, és a retró által előszeretettel használt, óriási léptékekben alkalmazott minták, például a tapétákon.

Hol találunk retró stílusú tárgyakat?


A vállalkozó kedvűek akár a lomtalanításokról is "összekukázhatják" leendő bútoraikat, melyeket aztán érdemes értő kezű kárpitosra, asztalosra bízni. Több retró stílusú bútor és kiegészítő is felbukkan antikvitásokban, illetve design történeti remekműveket árusító üzletekben.

A legnagyobb világcégek máig forgalmazzák az ebből a korszakból származó design klasszikus darabok után gyártott darabokat: a Panton széket, vagy Arne Jacobsen tojásfotelét és hattyúfotelét.A retró stílus színei, formái és anyagai


Kedvelt színek a fekete és fehér, a csokoládébarna, a narancs, a tűzpiros, a babarózsaszín, a királykék és az olajzöld. Jellemzőek a harsány kontrasztok, a rikító színek. A falakat nagyléptékű, fényes felületű minták díszítik tapétán, de akár festve is. Az ornamentika javarészt geometrikus alapokon nyugszik, a természeti formákat olyan naiv módon jelennek meg, mintha gyermekrajzok lennének. Kedvelt motívumok a hullámvonalak, a csíkok, a négyzetek, a körök vagy a sokszögek együttese. A bútorformák között is uralkodó a gömbölyded vonalvezetés. A székek és asztalok sokszor egyetlen tölcsérforma lábra támaszkodnak, előbbiek forgathatóak is.

Jellegzetes anyag az öntött műanyag, a kárpitoknál a műbőr és a valódi bőr, vagy akár a műszőr borítás.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK