Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A shaker stílus

A shaker stílus

Szép Házak
A shaker stílust elsősorban azok válasszák, akik számára otthonuk falai között is fontos a természetesség, viszont kevésbé ragaszkodnak az ultramodern berendezéshez, és nem vonzódnak különösebben a csillogáshoz.
A shaker stílus kulcsszavai az egyszerűség, a praktikum és a természetesség. A shakerek puritán világnézete a lakberendezésükben is tükröződik: a vallási gyülekezet egyszerű, tiszta szerkezetű bútoraival sajátos, máig élő stílust hozott létre. A berendezés cseppet sem hivalkodó, a legszükségesebb tárgyakra szorítkozik és ami csak, lehet kézzel készül. A tárgyak tartósak, több generációt kiszolgálnak, ezért a kidobásra ítélt bútorok, textíliák száma minimális. Itt ismeretlen a pazarlás, annál népszerűbb viszont az újrahasznosítás: maradék textíliákból patchwork takarók és szőnyegek készülnek, maradék fonalból szőttesek, a kimustrált bútoroknak pedig inkább a funkcióján változtatnak, nem ítélnek mindent azonnal kidobásra.


A shaker stílusú bútorok és kiegészítők


A rusztikus, tömörfából készült, rendkívül leleményes bútorok helyigényesek, bár a tárgyakkal telezsúfolt helyiségek teljesen idegenek a stílustól. Az egyszerű berendezés ellenére lakályos, meghitt légkört teremthetünk a shaker stílus segítségével. Azoknak nem való, akik kedvelik a modern, fémes csillogást, és idegenkednek a természetes anyagoktól, a kézi készítésű lakberendezési tárgyaktól kiegészítőktől. A forma minden esetben alárendelődik a funkciónak. A bútorok tömörfából, kevés díszítéssel készülnek, praktikusak.


A shakerek egyébként igazi feltalálók, az ő nevükhöz fűződik a hintaszék megalkotása is. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a rocking chair a shaker nappalik elmaradhatatlan tartozékává avanzsáljon. A mai napig az amerikai vidéki, vagy kertvárosi házak verandáin megtalálható. Ugyancsak shaker találmány a beépített szekrény, vagy a görgős ágy. Jellegzetes bútordarabok még az ácsolt asztal, és a rácsos hátú, úgynevezett Windsor-szék.


A konyhák képét szintén egy jellegzetes shaker eszköz uralja: a valódi, öntöttvas tűzhely. Ebbe a környezetbe nem valók a fényes, csillogó fémfelületek. Ha ragaszkodunk a csúcstechnikás konyhai eszközökhöz, mindenképpen a beépített verziók mellett döntsünk, melyeket szinte észrevétlenül rejthetünk a faajtók mögé, vagy a szekrényekbe. Ha csak lehet, válasszunk réz vagy ón kiegészítőket, faborítású munkafelületet. A konyha falán vagy a tűzhely fölött bátran lógassuk le a rézserpenyőket, lábosokat.


A shaker stílus anyaghasználata, színei


Az otthonok falait egyszerű, natúr színekre festik, vagy faburkolatot alkalmaznak: horgonycsapos lambéria lécekkel teljesen, vagy csak részben, az ablakpárkányig, vagy a térdfalig burkolják helységeiket. A padló lehet terrakottával burkolt, vagy faparketta, hajópadló, amelyre kisebb, nem az egész padlózatot fedő gyékény-, vagy csomózott szőnyeget fektetnek.

Jellegzetes kiegészítők még a fából készült ládák, dobozok, a különböző fali fogasok, melyek szinte minden helyiségben megtalálhatók. A shakerek még a használaton kívüli székeket is felakasztják egy falra szerelt rúdra.


A szívalakú és a sakktábla motívumok a textíliáktól kezdve, a fafaragásokon át, a fonott vesszőkosarakig mindenütt megtalálhatók. Ami a kelméket illeti, válasszunk természetes alapanyagúakat. Lenvászon és pamut az uralkodó textília, selyem alig-alig fordul elő és a csipkék közül is csak az egyszerűbb, kézzel horgolt darabok jellemzők. Nélkülözhetetlenek a sok munkával készült patchwork ágytakarók, párnahuzatok, amelyek hangsúlyozzák a berendezés vidékies jellegét.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK