Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A stílusos hálószoba

A stílusos hálószoba

Szép Házak
A hálószobában ébredünk, és itt térünk nyugovóra, fontos tehát, hogy reggel frissek legyünk, este meg lazítsunk. Ezért lényeges a megfelelő stílus.

Színek a hálószobában


Egyeseknek a hálószoba reggeli hangulata fontos, mert a napfény vagy éppen annak hiánya az egész napjukra kihat. A szoba színeivel, például a pasztellek árnyalataival még a gyenge téli napsütést is felerősíthetjük. A zöld és kék színek, illetve ezek tónusai viszont éppen ellenkező hatással bírnak, hűvössé, nyugodtabbá varázsolják a szobát. A hófehér visszaveri a fényt és jó hátteret ad az élénk textíliáknak, kiegészítőknek.


Ha pihentető hálószobára vágyunk, ahol esetleg egy délutáni szundítást is megejthetünk, lágy színeket válasszunk. Ilyenek a fáradt rózsaszín, a világos szürkés kék, a halvány sárgának a melegebb tónusa, a tompa terrakotta, a mohazöld, a dohány- és a mézszín, halvány lila. A meleg, világos tónusoktól a természetes színekig választhatjuk a tompa tónusokat.

Vegyük figyelembe, hogy a túlságosan élénk színek és minták zavarhatják a pihenést. Ha a hálószobát nem csak alvásra használjuk, itt tévézünk, vagy a dolgozósarok is idekerült, akkor feltétlenül kössünk kompromisszumot és döntsük el, hogy a helyiségnek melyik funkciója a fontosabb számunkra.


A hálószoba mennyezete


Gondoltunk valaha arra, hogy a hálószobában legalább annyit nézzük a mennyezetet, mint a falakat? A legkézenfekvőbb megoldás, ha a mennyezetet fehérre festjük. Ha alacsony a hálószoba ez mindenképpen jó, mert magasabbnak láttatja a helyiséget. Nagy belmagasságú szobában lehet a mennyezet egy árnyalattal sötétebb a falaknál.

Sokan úgy vélik, hogy a mennyezetre szerelt tükörrel némi budoár hangulatot csempésznek a hálószobába, ám ne csak az estékre gondoljunk, hanem a reggelekre is, amikor lehet, hogy az éles tükrök inkább idegesítőek.


Minták a hálószobában


Egy nagymintás, az egész ágyat lefedő ágytakaró uralkodhat az egész szoba felett, ezért ezzel bánjunk óvatosan. Ha emellett döntünk, az összes többi textíliát, sőt a kiegészítőket, fal díszeit, képeit is ennek kell alárendelnünk.

Az egyszínű ágytakaróval nem tévedünk nagyot, ezért aki bizonytalan, inkább ezt válassza és dobja fel a látványt színes, mintás díszpárnákkal. Ugyancsak nem lehet nagyot tévedni a diszkrét, csíkos textíliákkal, vagy az apró virágmintával sem.


Az egzotikus, de a modern környezetben is jól mutatnak a batikolt, színátmenetes textíliák, melyek lehetnek erőteljesebb tónusúak, de ugyanolyan színvilágúak, mint a fal.
A vörös, az arany és a barna árnyalatai illenek a fényes padlóhoz és a keleti szőnyegekhez. A rusztikus vagy country stílusú hálószobába bátran tehetünk steppelt, patchwork ágytakarót, díszpárnákat. Ugyanide valók kötött, horgolt, csipkés darabok.

Szőnyeg a hálószobában


Ha sokat vagyunk mezítláb, kézenfekvő a szőnyegpadló használata, amire külön fektethetünk egy puha ágyelőt. Fontos, hogy itt a padló puha és meleg legyen, ezért a süppedős gyapjúszőnyegek, a zseníliából készült darabok vagy egy szőrme ágyelő igencsak hasznos.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK