Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Stúdiólakás? Rendezzük be!

Stúdiólakás? Rendezzük be!

Szép Házak / Tóth Anett
 
2018. február 19.
Gondos tervezés szükségeltetik ahhoz, ha egyetlen légtérben szeretnénk teljes életet élni, különösen akkor, ha ezt nem is egyedül tesszük. A cél mindenképpen egy kellemes, kényelmes és sokfunkciós lakás kialakítása.
Stúdiólakásnak nevezzük azt a nagyjából 30-40 négyzetméternyi alapterülettel rendelkező lakást, melyben egy légtérben kap helyet a konyha, a nappali és a hálószoba is. Sőt, nem ritka, hogy a fürdőszoba sincs fallal elválasztva, tehát a berendezés nem kevés fejtörést okoz az ideköltözőknek.


Első lépések a stúdiólakás berendezésekor


Legjobb, ha méretarányos alaprajzon megtervezzük, mekkora bútorokra lesz szükségünk és azok hova kerüljenek. Kezdjük azzal, hogy felosztjuk a területet az egyes tevékenységeknek megfelelően. A konyha vagy a fürdőszoba helye általában adott, hiszen a vízkiállások áthelyezése körülményes és – hacsak nem szeretnénk az egész lakást szétszedni – ezekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni. Ha mégiscsak úgy döntünk, hogy a kiállásokat áthelyeztetjük, természetesen ezt is vegyük számításba a tervezés során.

Tehát miután látjuk, hogy hova kerül majd a konyha az étkezővel, a nappali, a hálószoba területe, találjuk ki, hogy mivel szeretnénk ezeket egymástól elhatárolni. Térelválasztónak használhatunk nyitott polcrendszert, ami a padlótól a mennyezetig ér. A nyitott polcok átláthatóvá teszik a teret, nem zárják el a fény útját, a tágasság érzetét keltik.


Az egyes helyiségek leválasztása a stúdiólakásban


Ha nagyon kicsi, 30 négyzetméter alatti területről van szó, inkább kerüljük az állandó térelválasztót, különben több, nyomasztóan szűk részt kapunk. Ebben az esetben döntsünk a vizuális határolás mellett. Ilyen lehet, ha a két, elkülöníteni kívánt területnek más a burkolata: a konyhát kerámialapokkal, a szoba területét parkettával burkoljuk. Ugyancsak jó megoldás, ha az adott területen bútorcsoportokat hozunk létre. A nappaliban a térbe állított kanapé lehet a helyiség határa, míg a hálószobát egy hosszabb szekrény vagy gipszkartonból emelt félfal mögé helyezzük.

A tagolatlan szoba – legyen az tágas vagy kicsi – unalmas látványt kelt, érdemes legalább egy magasabb tárolóbútort elhelyezni. A kellemes összkép titka, hogy esztétikus, egymással harmonizáló, de nagyon egyszerű formákat válasszunk, és a bútorok lehetőleg többfunkciósak legyenek. Ha extrém módon szűkös a hely, mindenből válasszuk a legkisebbet, különben a bútorok uralják majd a teret.


A stúdiólakás legfontosabb bútorai


Hálóhelyre szükség lesz, tehát az ágyat nem úszhatjuk meg. Jól járunk egy kinyitható kanapéval, vagy válasszunk futon ágyat. Ez alacsony, ülőhelyként is használható, kényelmes, könnyen mozdítható.

Ha ágyat veszünk, próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy mindkét oldaláról megközelíthető legyen. Ha ez nem megoldható, nézzük meg, hogy nem akadályoz-e a mozgásban.


A konyhába minimális tárolóhellyel kalkuláljunk. Maradjunk a legfontosabbaknál: válasszuk a legkisebb mosogatót, kevés evőeszközzel, lábossal számoljunk. A konyhának szánt hely legalább 2 méter széles legyen. Ha lehet, tegyünk be egy étkezőpultot, ez előkészítő helyként, és térelválasztóként is hasznos. Szélesebbnek tűnik a hely, ha nem faliszekrényeket, hanem nyitott polcrendszert szerelünk a falra. Hagyományos tűzhely helyett egy grillezős mikró, egy kétlapos, beépíthető főzőlap is megteszi.

Ha dolgozószobának, vagy íróasztalnak is helyet kell találnunk, feltétlenül a többfunkciós bútorban kell gondolkodnunk. Például a munkaasztalt étkezésre is használhatjuk, vagy keressünk ún. írószekrényt, ahol az asztallapot a szekrényből lehet kihajtani, magában a szekrényben pedig tárolóhelyek vannak. A görgős bútorok igazi áldást jelentenek kis helyen és a nyitott, alacsony polcok, illetve a fali polcok is hasznosak ide.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK