Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Szék új ruhában

Szék új ruhában

Szép Házak
Azért, mert egy szék régi, kissé megviselt, vagy billeg, esetleg meguntuk, nem jelenti azt, hogy azonnal selejteznünk kell. Némi asztalosmunka és átkozmetikázás után lakásunk dísze, de legalábbis egyedi darabja lehet.
Vannak gyönyörű formájú székek, melyektől fájó szívvel válnánk meg. Aztán vannak a jópofa retró darabok, amit sosem lehet megunni, és vannak a hétköznapi, nagyon egyszerű székek, melyeket gyorsan megununk, pedig egyszerűen feldobhatnánk. Bármelyik is legyen az itt felsoroltakból, mindig van megoldás.

Ha a szék billeg, már nem stabil, a karfa vagy a háttámla mozog, vagy félő, hogy egyszer csak összetörik alattunk az egész szerkezet, mielőbb javítassuk meg a hibát egy asztalossal. A legreménytelenebbnek tűnő hibára is van megoldás. Az ülőkét ki lehet cserélni, a ragasztásokat, illesztéseket újra meg lehet erősíteni. A kárpit ugyancsak cserélhető. Ha a szék hibátlan, csak éppen nem tetszik már, lehet rá huzatot készíteni, készíttetni.

9 ötlet szék átalakításhoz


Klasszikus karosszék, melynek felületét átfestették, a szerkezetét megerősítették, az elrongyolódott huzatot pedig újra cserélték. Nem is akármilyenre. Az empír székek vidám, színes csíkos kárpitot kaptak. Vintage, vagy könnyed franciás stílusú lakásba telitalálat.


Az ülőgarnitúrából ez az egyetlen fotel maradt, csak korábban még kellemetlen zöld huzata volt. A kárpitot kicserélték, a rugózást és a lábakat megjavították, így az unalmas koloniál jellegű fotel a család minden tagja által áhított olvasófotellé változott.


Mivé lesz egy étkezőszék? Némi fényezés és a szerkezet megerősítése után, az ügyeskezű tulajdonos vette a fáradtságot és mozaikokkal rakta ki az ülőkét és a támla egy részét. A közönséges darabból némi munkával és türelemmel keleties hangulatú ülőalkalmatosságot varázsolt.


Eredetileg a teraszon használták a fonott karosszéket, melynek legnagyobb bűne a tulajdonosok szemében, hogy csak a szerkezet fa, a fonott rész műanyag. Adtak a széknek egy utolsó esélyt, párnát varrattak rá, a támlát pedig egy horgolt pléddel terítették le.


Ilyen volt, és ilyen lett, miután új arcot kapott a biedermeier karosszék. A megújult huzat attól különleges, hogy a háttámla virágdíszítését kézzel hímezték rá a szövetre. Ez a háziasszony érdeme, minden más munkát a kárpitos végzett.


Az ülőke új huzatot kapott és bátran választottak egy kissé bohém, elsőre talán meghökkentő textilt. A karfát és a háttámlát krétarajzzal díszítették, majd selyemfényű lakkal átkenték, így tartós marad hosszú évekig.


Ez a szék egy iskolában szolgált sok-sok osztályt, aztán kiselejtezték. A fémszerkezet még ép volt, de az ülőkét és a háttámlát nem lehetett megmenteni. Ezért inkább egy iparművészre bízták, aki különféle mintákat csomózott, szőtt rá egyszerű spárgából.


Egy közönséges irodaszék új élete. Az irodai selejtezéskor került a folyosóra a karosszék, ami egyébként tömör fából készült, kár lett volna érte. Apró, az asztalos és a kárpitos által végzett javítások után az otthoni irodában szolgált tovább.


A kötött pulóver alatt a létező legegyszerűbb kerti szék bújik meg. Műanyag test, karfával, amit tavaszig a garázsban vagy a pincében rejtegetünk, mert a lakásba semmi pénzért nem vinnénk be. Ám ha ilyen öltözetet kap, egyedi és látványos darabja lesz a lakásnak.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK