Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Színek a konyhában

Színek a konyhában

Szép Házak
Kardinális kérdés a konyha felújításakor vagy az új konyha berendezésekor, hogy milyen színekkel teremtsünk megfelelő összhangot. Miképpen rímelhet egymásra a burkolat, a falak, a bútorok és a kiegészítők színvilága?

Tanácsok a konyhai falak színéhez, felületeihez


A konyhában a fal festése a legegyszerűbb és leginkább gazdaságos megoldás, hacsak nem ragaszkodunk valamiféle különleges felülethez. A festék kiválasztásánál elsődleges szempont a moshatóság legyen. A mennyezetnek nem kell feltétlenül fehérnek lennie, a fal színénél kicsit halványabb árnyalat sokkal izgalmasabb.


Ugyancsak látványos a pácolt faburkolat, mely látni engedi a fa erezetét. Ez különösen meleggé varázsolj a konyhát és country vagy klasszikus stílusú konyhákban mutat jól. Az erőteljes telt színek szintén meleg hatásúak, a hideg árnyalatok nyugtatóak, a nyomatok és a minták élénkké, vidámmá teszik a teret. Ha kételkedünk a kiválasztott színben vagy mintában, a festéket vagy a falburkoló anyagot (tapétát, lambériát) vigyük fel egy nagyobb kartonlapra és akasszuk a falra. Figyeljük meg napközben, természetes fénynél, majd este, mesterséges fényviszonyok között. A végleges döntés előtt hagyjuk a falon a mintát és éljünk vele együtt egy hétig. A harmonikus összhatáshoz olyan színt és felületet válasszunk, mely a konyhába nyíló többi helyiséggel is összhangban van.


Ötletek színválasztáshoz


A legegyszerűbb konyha is változatossá tehető. Ha a falakat vagy a bútorokat nem szeretnénk színesben tudni, a kisebb polcok, a konyhagépek és egyéb kiegészítők még lehetnek élénk színűek.


Uralja a konyhát az drámai színben pompázó falrészlet, melyet a fényes felület még csillogóvá is tesz. A látvány attól különösen hatásos, hogy a bútor hófehér. Az erős kontrasztot lágyíthatjuk és otthonosabbá tehetjük néhány fa elemmel.


Ha alapvetően ragaszkodunk a visszafogott, halvány színekhez, feldobhatjuk a látványt néhány különleges dekorcsempével. Így az összkép egészen biztosan egyedülálló lesz!


A sötét fa bútort remekül kiegészítik a napsárga színű elemek. Az alapvetően világos konyhában ez az összeállítás nagyon vidám hatást kelt, ahol élmény a családi főzés.A modern konyhában is megtöri a teret, ha kicsit elfordítjuk a szélső bútort, így ha nincs nagy helyünk, mégis lehet egy kis pultrészünk a konyhában. Az égszínkék tökéletes választás a bézs színű falhoz.


Változatossá teszi a konyha képét a konyhapult mögé felragaszott csíkos csempe. Ez a megoldás nagy felületen elnyomja a teret, de ha mértéket tartunk, különleges az összkép.


Amikor a bútor színes. Ha ugyanis a falat vagy a burkolatokat nem szeretnénk színezni, tegyük ezt nyugodtan a berendezéssel.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK