Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Szőnyegtisztítás szárazon és nedvesen

Szőnyegtisztítás szárazon és nedvesen

Sámathy Tamás
A szőnyegek a használat során bepiszkolódnak, ezért gondoskodnunk kell karbantartásukról. Nagyanyáink idejében valahogy úgy zajlott a dolog, hogy kivitték az udvarba a szőnyeget, a porolóállványra fektették, és prakkerrel alaposan elpüfölték, kiűzendő belőle a port, esetleg mosószerrel, slaggal, bő vízzel kikefélve jól kimosták és megszárították a napon.

A szőnyegtisztítás technikája


A porolós, folyóvizes tisztogatást nem minden szőnyeg viseli el károsodás nélkül. A tisztításnál figyelembe kell venni a szőnyeg típusát, anyagát, és nem elhanyagolható a szennyeződés fajtája, mértéke, valamint a szőnyeg igénybevételének ideje sem.

Négy technológia közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Az extrakciós tisztítást jóformán minden háziasszony ismeri, csak éppen nem ilyen tudományos néven. Házi körülmények között ezt a műveletet a takarítógép végzi. Kipermetezi a vegyszeres vizet a szőnyegre, majd a szennyezett vizet vissza is szívja egy külön tartályba. Vannak ipari extrakciós szőnyegtisztítók, amelyek abban különböznek a háztartási gépektől, hogy nagyobb nyomással permetezik a vegyszert a szőnyegbe, ezáltal mélyebbre hatol a tisztítás, valamint nagyobb a gép szívóereje is, tehát alaposabban eltávolítja a feloldott szennyeződést, és a száradási idő is csökken.

A másik eljárás a samponozás. Az egytárcsás vagy a hengerkefés súrológépre felhelyezzük a samponozókefét, majd a tartályba öntjük a tisztítószeres vizet. A gép segítségével egyenletesen felhordjuk a szőnyegre az oldatot, amely habot képez a felületen. A hab színe utal a szőnyeg szennyezettségére. Majd alaposan átjárjuk a szőnyeget a hengerkefés géppel. A felesleges habot vízszívó segítségével eltávolítjuk, és az extrakciós géppel átöblítjük a szőnyeget. Így eltávolítjuk a szennyeződést, de egyúttal azt is megakadályozzuk, hogy esetleg vegyszer maradjon a szőnyegben.

A harmadik módszer a száraz habos, az úgynevezett bonetteljárás. A bonettkorongot vegyszeres oldatba merítjük, majd kifacsarjuk, hogy csak nedves legyen. Ezután felhelyezzük az egytárcsás súrológép padtartó korongjára, majd egyenletesen áttisztítjuk a szőnyeg felületét. Ha nincs elegendő idő a teljes száradáshoz, akkor célszerű a száraz tisztítást választani, mert a még vizes vagy nedves szőnyeg magába szívja a ráhordott port, sarat. A száraz poros tisztítás során a szőnyegen egyenletesen elhintjük az erre kifejlesztett port, majd egy hengerkefés géppel egyenletesen bedolgozzuk. Miután a por magába szívta a szennyeződést, alaposan kiporszívózzuk szőnyegünket, és már örvendezhetünk is az eredménynek.

Porszívózás nélkül nincs szőnyegtisztítás


Minden tisztítás alapja a módszeres porszívózás. Ha a mérete lehetővé teszi, fordítsuk a szőnyeget fejjel lefelé, és rázzuk le róla a nagyobb szennyeződéseket! Porszívózzuk ki a hátulját, és tisztítsuk meg a helyét is, mielőtt visszahelyeznénk a földre. Az értékes, régi szőnyeg portalanítását csak a hátoldalon végezzük, s kerüljük a porszívózást, mert az erős szívás károsíthatja a laza csomózást. Poroláshoz mindig lapos porolót (prakkert) használjunk, soha ne botot, mert az fellazítja a csomókat.

A nyitott, hurkolt szálas szerkezetű szőnyegek elvezetik a nedvességet. Takarításukhoz használjunk hengerkefés porszívót! A hengerkefék fellazítják a szőnyeg szálait, így a szennyeződés könnyebben eltávolítható a szálak közül.

A nem túl piszkos szőnyeget célszerű száraz habbal tisztítani. Ha ilyen sampont használunk, a vegyszert a teljes száradás után távolítsuk el, különben a tisztítás eredménytelen.


Perzsaszőnyeg tisztítása


Nehezebb a dolgunk a kézi csomózású perzsaszőnyegekkel. A rendszeres tisztítás elmulasztása a szőnyeg eredeti fényének elvesztéséhez vezet, károsodik annak gyönyörű színvilága és az anyaga is. Ennél a kényes szőnyegtípusnál kizárólag kézi tisztítás és kézi mosás ajánlott. A gépi mosás ugyanis durva eljárás, a vegyszeres kezelés nemkülönben. Mindkettő tönkreteheti a gondos kézi munkát, a csomószerkezetet, s az is előfordulhat, hogy egymásba folynak a színek. Kézi mosás előtt mindenképpen érdemes próbát végezni egy kisebb felületen.

A kézi csomózású perzsák legkíméletesebb kezelési módja az erős szálú ruhakefével történő tisztítás. Először a szál ellenében célszerű átkefélni a szőnyeget, majd pedig a szál irányában. Ezt a műveletet havonta egyszer érdemes elvégezni. A tisztításhoz természetes anyagból készült, erős szálú kefét használjunk! A nagy felületű porolóval történő finom, laza ütögetés is kíméletesen tisztítja a szőnyegeket. A portalanítás után a szőnyeg mindkét oldalát át kell kefélni az előbb említett módon. A porolóval a szőnyeg bolyhos felületét kell ütögetni.

Porszívós tisztításkor a készüléket a leggyengébb fokozatra állítsuk, mert a finom kézi csomózások a túl erős szívásra könnyen megsérülhetnek, és a szőnyeg tönkremehet. Gyenge fokozaton a gyakori tisztítás is megengedett.

A kézi csomózású szőnyegek a legtöbb esetben nem igényelnek mosást, ezért csak akkor ajánlatos ezt a tisztítási formát választani, ha már nagyon bepiszkolódtak. A nem megfelelő tisztítás károsíthatja a szőnyeget, már komolyabb szennyeződés esetén forduljunk szakemberhez.

Ha mégis otthon szeretnénk kimosni, a következő sorrendet kövessük: meleg nyári időben napoztassuk egy napig a szőnyeg mindkét oldalát! A hő hatására a por könnyen kiverhető lesz a szálak közül. Becsben tartott perzsaszőnyegünket ne féltsük a napfénytől, készítéséhez ugyanis jó minőségű festékeket használtak, a rövid napoztatás a színek élénkségét számottevően nem befolyásolja. A por eltávolítása után langyos ecetes vízbe áztatott ronggyal finoman törölgessük át a szőnyeg bolyhos felületét. Vigyázni kell, hogy csak az anyag felszínét érje víz, mert ha átnedvesednek az alsóbb rétegek is, száradáskor a pamut-, illetve gyapjúszálak könnyen széttöredezhetnek, és így tönkremehet a szőnyeg. A nedves ruhával való áttörölgetést meg kell ismételni. Ezután következhet a szőnyeg szárítása. Fontos, hogy előtte a szálakat egy irányba keféljük át, mert ha ez elmarad, a szárítás után meglátszanak a dörzsölés nyomai. De az igazán értékes keleti szőnyegeinket tanácsos szakemberrel tisztíttatni, mert az elhibázott kezelés nehezen hozható helyre.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK