Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Tároljunk okosan!

Tároljunk okosan!

Szép Házak
Ha rendet akarunk teremteni, átfogó tervre lesz szükségünk. Nem érdemes kitakarítani a lakást és utána selejtezni a kacatokat, amelyeknek nem jutott hely. Az egész házban egyszerre kell rendet rakni.

8 szabály tároláshoz

  1. Készítsünk listát mindenről, a könyvektől a sílécekig, amit el akarunk rámolni. Higgyük el, így biztosan nem marad ki semmi és kapkodni sem fogunk.
  2. Nézzük át a listát: gyakran előfordul, hogy amit automatikusan eltennénk, azt inkább elől kell hagyni, mert gyakran van rá szükség.
  3. Van olyan is, amit egyszerűen ki kell dobni. Legyünk kegyetlenek magunkhoz, gondoljuk át, mit akarunk megtartani, és mi az, amihez csak hozzászoktunk.
  4. Ha nem emlékszünk rá, hogy mi van egy szekrényben, akkor valószínűleg sosem használjuk azt, amit odatettünk.
  5. Nézzünk még egyszer körül, lehet, hogy éppen a nagy darabokat felejtettük ki, például a bőröndöket, pedig először ezeknek kell helyet találni.
  6. Vizsgáljuk meg, hol van újabb lehetőség a tárolásra. A hely nagy kincs, különösen annak, aki kis lakásban él. Minél kisebb a lakótér, annál rendesebbnek kell lennünk. A tárolás miatt talán elveszítettünk egy sarkot, de az előnyök mellett biztosan eltörpülnek a veszteségek.
  7. A tárgyakat aszerint csoportosítsuk, hogy milyen gyakran használjuk őket. A müzlinek, a cipőnek, a telefonkönyvnek kéznél kell lennie, a karácsonyfadíszeket, a kempingfelszerelést és a kedves, de fölösleges ajándéktárgyakat nehezebben elérhető helyre is tehetjük.
  8. Gondoljunk a különleges követelményekre: a szerszámoknak száraz helyen kell lenniük, hogy ne rozsdásodjanak, a veszélyes tárgyakat pedig el kell rejtenünk a gyerekek elől.

Tervezzük meg a tárolóhelyeket


Most hozzáfoghatunk az egyes tárgyak és szobák tárolóegységeinek tervezéséhez. Mielőtt nekiindulnánk az üzleteknek, véssük az eszünkbe, hogy milyen problémák adódhatnak. Ha a hely szűk, olyan szekrényt válasszunk, amelyen nem zsanéros, hanem toló- vagy csapóajtó, illetve redőny van.

Szekrényt állíthatunk be a kéménypillér mellé vagy az alkóvba, a lépcsők, az ágyak alá.
Nem érdemes magas polcokat használni, ha nem érjük el a tárgyakat. A keskeny polc jobb, mint a mély, amelynek a hátsó sorában már csak tapogatózunk. Ne takarjuk el a szekrényekkel a konnektorokat vagy a fontos csapokat és a kapcsolókat.

Nézzük meg milyen erős a fal, amelyre polcot vagy szekrényt akarunk akasztani, és a megfelelő bútordarab kiválasztásánál ezt is tartsuk szem előtt. A szekrények, tároló helyiségek megvilágítása is fontos, ugyanis nem túl nagy élvezet sötétben előkotorni a keresett holmit. Vásárolhatunk kicsi, de erős spot lámpákat, amelyek a legapróbb szekrénybe is felszerelhetők.


Ügyeljünk a tároló bútor küllemére is


A szekrénynek kellemes látványt kell nyújtania, de nem szabad uralnia a szobát. A jól megválasztott elem beleolvad a környezetébe, de ügyes festéssel akár el is bújtatható. A tárolóegységek maguk is használhatók az egyenetlen falak elrejtésére vagy egy ügyetlen beugró kitöltésére. Szolgálhatnak térelválasztóként, megváltoztathatják a szoba arányait, elnyelhetik a csöveket vagy eltakarhatják a fölösleges ajtót. Sok olyan szellemes helykímélő bútort kitaláltak már, amely egyszersmind önmaga tárolója. Ezek közé tartozik a lehajtható ágy vagy asztal. Van, aki ügyes kis csomagot csinál a munka asztalból és a falról lógatja le, amikor nem használja.

Akármilyen megoldást válasszunk is, tartsuk szem előtt a helyiség egészét. Ha megvan a tökéletes méretű és színű szekrény, de a fogantyúja nem illik a szoba tárgyaihoz, egyszerűen cseréljük ki a fogantyút. A szekrények ajtaját és oldallapját befesthetjük, illetve beboríthatjuk műanyag lappal, furnér- vagy fémlemezzel, fóliával, üveggel. A terebélyes szekrény karcsúbbnak tűnik, ha a színe beleolvad a szobáéba. Ne használjunk elütő anyagokat, fölösleges díszeket, gombokat, fogantyúkat.

A beépített szekrény stílusa illeszkedjen a többé bútoréhoz. A jó asztalosok rajz alapján is dolgoznak, ha tehát egy régi házba akarunk szekrényeket beépíteni, keressünk képeket korabeli szekrényekről és ezekből induljunk ki. A díszes szegélyeket vagy egyéb mintákat folytassuk a szekrények előlapján, így nem törjük meg a szoba egységét. A rosszul elhelyezett szekrény felborítja a helyiség vizuális egyensúlyát, de ha a helyére kerül, érdekesebbé teheti a szobát. A vitrint arra használjuk, hogy a kiállított tárgyak kompozíciója kellemes színfoltot nyújtson. A jó vitrin nem csak megmutatja, hanem ki is emeli a tárgyak szépségét.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK