Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Természetes szerekkel a rovarok ellen

Természetes szerekkel a rovarok ellen

Hiába tiszta a lakásunk, előfordulhat, hogy legyek, hangyák, darazsak keresztezik utunkat. Házi praktikákkal mellőzhetjük a vegyszerek használatát.

Vegyszermentesen a hangyák ellen


Ha vöröshangyákkal állunk szemben, akkor a friss zsálya hatásos ellenszer lesz. Egy csokornyit tegyünk a kamra és a konyha polcaira ebből a fűszernövényből. A vöröshangyák ne bírják a zsálya illatát, így távol tarthatjuk őket az élelmiszerektől. Zsálya híján a citromhéj is megfelel. Nem kell friss gyümölcsnek lennie, elég a kifacsart citrom héját egy újságpapíron vagy tálcán a veszélyeztetett helyekre tenni.

A paradicsom szára és a paradicsomvirág is remk hangyariasztók. Fontos, hogy a virág és a növény szára is mindig legyen friss, mert a fonnyadt, száraz növényrész már nem igazán hatékony. A ház körül feltűnő hangyák ellen fokhagymával védekezhetünk. Keressük meg a járat nyílását, és dugjunk bele egy gerezd fokhagymát.

Évszakváltáskor, illetve ha melegszik az idő, feltűnnek a hangyák idebent is, és az elöl hagyott ételek, a lepottyant morzsák különösen vonzóvá teszik számukra a terepet. Első lépésként keressük meg a vonulási útvonalukat, illetve az a helyet, ahol leggyakrabban felbukkannak. Egy tálkába helyezzünk cukros vízbe mártott szivacsokat. Meglátjuk, az édes nedű odavonzza a hangyákat, azok pedig beleragadnak a szivacsba. Ha elég hangya összegyűlt, mártsuk a szivacsot forró vízbe, így elpusztulnak az élősködők. A szivacsot aztán cseréljük, míg a hangyák el nem fogynak.

Másik hatásos megoldás, ha sütőport vagy szódabikarbónát szórunk az útjukba. A port aztán magukkal viszik a bolyba, elfogyasztják, és elpusztulnak tőle.


Így védekezzünk a méhek, darazsak ellen


Ezek a csípős rovarok nem bírják a szalmiákszesz és az ecetsav illatát. Nem árt időnként ezek valamelyikével áttörölni az ablakpárkányt és az ablakfélfát. Ugyancsak jó megoldás kis tálkákba az ablakpárkányra helyezni egy kevés vízben oldott ecetet vagy szalmiákszeszt. Ezzel már azt is megelőzzük, hogy egyáltalán betévedjenek a lakásban.

Ha megtörtént a baj, fújjuk le a repkedőket hajlakkal. Ettől összetapadnak a szárnyaik, nem tudnak repülni, miután lepottyantak egy papírtörlővel, zsebkendővel könnyen kitessékelhetjük őket.

Készíthetünk csapdát citromból és sok-sok cukorból, kevés vízzel. A keveréket töltsük félig egy pohárba. Garantáltan rabul ejti a darazsakat.


Hatásos légyölő szerek


A babérolaj az egyik legismertebb illóolaj, amivel a legyek képtelenek megbarátkozni. Néhány tálka langyos vízbe csepegtessünk öt-hat cseppet az olajból, majd ezeket helyezzük el a lakás különböző pontjain. A nyitott ablakon keresztül gyorsan menekülőre fogják a legyek.


Ugyancsak távol tarthatjuk ezeket a kellemetlen az ablakpárkányon vagy a közelében elhelyezett cserép bazsalikommal vagy paradicsommal. Ezekből már egy csokornyi is segíthet, de csak a friss növény hatásos. A levendulával ugyancsak eredményesek lehetünk. Ebből bátran tehetünk egy-egy csokornyit minden helyiségbe, de legalább ilyen jó a növény illóolaja is, melyből néhány cseppnyi segít a legyek elűzésében.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK