Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Térnyerés leválasztással

Térnyerés leválasztással

Szép Házak
Ha egy helyiséget válaszfallal kettéosztunk, az alapterület ugyan csökken, viszont két új szobánk lesz. Ezeket pedig már különféle célokra használhatjuk, tetszés szerint berendezhetjük.

A leválasztás és az arányok


Nagyon fontos, hogy lakható, viszonylag jól kihasználható, megfelelő arányú tereket kapjunk. Semmi értelme a leválasztásnak akkor, ha két sötét lyukat tudunk csak kialakítani. Gondosan tervezzük meg a fal helyét, ne vágjunk ketté ablakot vagy szép faldíszt, stukkót. Figyeljünk a párkányokra, küszöbökre is.

Válaszfalat a tetőtérben is felhúzhatunk, de ha téglafalban gondolkodunk, statikussal, építésszel egyeztessünk, ezt ugyanis terveztetni kell. Azt is fontos megvizsgálni, hogy a födém elbír-e egy újabb falat. A gipszkarton falazattal könnyebb dolgunk van.


A leválasztásnál szabadon kitalálhatjuk, hogy a fal kövesse-e a szabályos és szokásos téglalap alakú elrendezést, avagy úgy helyezzük el, hogy szabad átjárást hagy az egyes helyiségek között. Nem kell feltétlenül ajtó ide, egy félfal is leválaszt, viszont szellősen hagyja az egyébként kisméretű helyiségeket. Kialakíthatunk görbületet is a falban, amitől a tér egyedibb és látványosabb, bizonyos esetben jobban ki is használható.

A válaszfalnak nem kell a mennyezetig érnie, így egy szoba kettéhasítása nélkül is kalakíthatunk kuckót a gyerekeknek, dolgozó vagy társalgósarkot, sőt, a hálófülke is kerülhet egy ilyen „elkerített” területre. Ha a gyerekek közös szobában vannak, de ideje lenne leválasztani, akkor élhetünk ezzel a lehetőséggel. Válaszfallal kettéosztva egy hosszúkás szobát, két alkóvot kapunk.


Leválasztás és berendezés


Ügyeljünk arra, hogy a leválasztott rész összhangban legyen a lakás többi részével. Ha kicsi teret kapunk, azt is kihasználhatjuk okosan: a falakra tegyünk polcokat, akár az ajtó nyílás fölé is kerülhetnek polcok. Íróasztalt állíthatunk az ablak közelébe, vagy, ha hálószobát, hálófülkét alakítottunk ki, az ágy alá tehetünk görgős tárolódobozokat. Egy sarokba épített gardrób szekrénnyel pedig öltözőnk is lehet.

Ha nem elégszünk meg a készen vásárolható gardrób szekrénnyel, úgy jó megoldás a leválasztás a hálószobában, vagy akár a nappali sarkában, és itt kialakíthatjuk a gardróbunkat. Hálószobában az ágy fejéhez is kerülhet fal, akár gipszkartonból is, és a mögé épített polcokra, akasztókra költözhet a ruhásszekrény tartalma.


Mi szükséges a leválasztott részhez?


Előfordulhat, hogy a leválasztás bonyodalmakkal jár, esetleg engedélyköteles. Például, ha a leválasztott részbe ablak is kell, úgy mindenképpen engedélyeztetésre lesz szükség. Gondoljuk végig, hogy kell-e majd villanyszerelés, esetleg víz- vagy fűtés szerelés.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK