Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Tervezzük meg a konyhánkat!

Tervezzük meg a konyhánkat!

Szép Házak
Mielőtt megrendeljük a konyhabútort és a gépeket, érdemes alaposan tájékozódnunk, illetve végiggondolnunk, mit, hova szeretnénk elhelyezni. Ezzel ne várjunk az építkezés vagy a felújítás végéig, hiszen a gépészeti kiállásoknak, elektromos csatlakozásoknak ekkorra már régen a helyükön kell lenniük.

A konyha ideális elrendezése


A legfontosabb alapszabály a megfelelő ergonómiai sorrend, ami az alaprajzi adottságok miatt gyakran felborul. Ettől eltekintve próbáljunk meg a következőkre törekedni. A sor elejére kerüljön a hűtőszekrény, ahonnan elővesszük az alapanyagokat. Ezután következzen a munkapult, majd a mosogató, végül ismét egy munkapult. A következő állomás a sütés-főzés színtere, majd a tálalásra alkalmas felület.

A tűzhely elhelyezése


A tűzhely helyét általában az adja meg, hogy hol van erre alkalmas terület. Arra ügyeljünk, hogy semmiképpen ne kerüljön ablak alá, mert így nem tudjuk hova szerelni a páraelszívót, illetve, hogy ne legyen közvetlenül a mosogató vagy a hűtő mellett. Maradjon a két oldalán valamennyi üres munkafelület, pakolóhely, hogy főzés közben le tudjuk tenni az alapanyagokat és a szükséges eszközöket. Az sem jó, ha a tűhely a sarokba kerül, vagy a szekrénysor végére. Helyezzünk köré tároló elemeket, polcokat, fiókokat, hogy a főzés közben szükséges eszközök, alapanyagok könnyen elérhetővé váljanak.


A mosogató és a mosogatógép elhelyezése


A mosogató ugyancsak kényes pontja a konyhának, hiszen nem csak a mosogatótálcának, gyakran egy mosogatógépnek is el kell férnie. A mosogatógép nem kerülhet a sarokba, sem a sarok mellé, különben nem lehetne megközelíteni, illetve kihasználhatatlanná válna a sarok. A bekötés miatt a mosogatót és a gépet ne helyezzük egymástól messzire. Ha még sincs elég hely, kössünk inkább kompromisszumokat. Ha van mosogatógép, elég lehet egy egymedencés tálca is, és nem kell ragaszkodnunk a megszokott 60 cm széles, 12 terítékes géphez sem. A nagy gépnek, hacsak nem vagyunk nagycsaládosok, hátrányai is lehetnek. Mire megtelik, és csak így gazdaságos beindítani, addigra általában kiürülnek a szekrények, nincs már egyetlen használható edény sem. Két-három személyre, illetve kisebb méretű konyhába a 45 cm széles, 9 terítékes modellek is tökéletesek.


A hűtőszekrény helye


A harmadik kulcsfontosságú elem a hűtőszekrény, ami minden konyha kiindulási pontja. Mivel termetes, magas, nem kerülhet a szekrénysor közepére, csak a szélére, ahol a legkevésbé van útban. Választhatunk különálló vagy beépített készüléket. Ha a konyha a nappalival egy térbe kerül, érdemes a szekrénybe épített verziót választani. A hűtőszekrények szabvány szélessége 60 cm, ennél azonban jóval szélesebbek az úgynevezett amerikai típusú, kétajtós hűtők.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK