Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Tisztítás természetes szerekkel

Tisztítás természetes szerekkel

Még egy kicsi háztartásban is találhatunk olyan hatékony tisztító szereket, melyekkel kiválthatók a közismert, ám nem éppen környezet-, egészség- és bőrbarát anyagok. Elég bekukkantani a konyhaszekrénybe, vagy nem kidobni az egyébként arra ítélt maradékokat.

Az ecet csodája a takarításban


A gőzvasalók víztartályában vízkő rakódik le, ami akadályozza a gőz kiáramlását. Ennek eltávolításához étkezési ecetre, és egy darab rongyra lesz szükségünk. A hideg vasaló víztartályát félig töltsük fel ecettel, engedjük hatni pár percig, majd állítsuk be a gőzölő programot, és az erre a célra kiszemelt rongyon gőzöljük el az összes ecetet. A szer teljes eltávolítása érdekében egyszer-kétszer töltsünk tiszta vizet a tartályba, majd gőzöljük el azt is. Sima csapvíz helyett használjunk desztillált vizet. Szintén ecettel eltávolíthatjuk a vízkövet a vízforralóból, a kávéfőzőből vagy bármelyik edényünkről.

Mire képes a szódabikarbóna?


A háztartási gépek tisztítására kifejlesztet kemikáliák nagy része elviselhetetlenül szagot áraszt és megeshet, hogy a kellemetlen szag még az ételben is visszaköszön. Helyettük alkalmazzunk szódabikarbónát! A hófehér só vízben oldva lúgos kémhatású, szagtalan, fertőtlenítő hatású, és a kellemetlen szagokat is semlegesíti. Negyed deciliter melegvízben oldjunk fel négy teáskanálnyi szódabikarbónát, az oldatot tegyük a mikróba, és forraljuk fel annyira, hogy a szódabikarbónás víz el kezdjen párologni, és a mikró falára lecsapódjon. A pár perces melegítés után egyszerűen fogjunk egy szivacsot, és dörzsöljük át a mikró belsejét, majd töröljük szárazra! Amikor a mikrót nem használjuk, érdemes egy tálka szódabikarbónát a gépbe helyezni. Ez a trükk intenzív szagélményektől szabadít meg minket és a készüléket.

Az újrahasznosított kávézacc


A kávézaccot egyesek a kukába hajítják, mások a virágföldre öntik, pedig kiváló zsíroldó és szagűző. Ha nem is sósav módjára, de rendszeres használat esetén tisztítja a lefolyót, eltünteti az onnan kiáramló kellemetlen szagokat, de a tűzhelyet is ragyogóan tisztára dörzsölhetjük vele. Vagyis a zacc mindenre jó, ami zsíros.

A tisztító rizs


A kávédarálóba rakjunk néhány kiskanálnyi rizst, és egyszerűen daráljuk le, majd töröljük ki a daráló belsejét. Rizsporos átdörzsölés után a kések eredeti fényükben ragyognak majd.
A rizs hasznos keskeny vázáknál, vagy furcsa kialakítású, belül nehezen megközelíthető edényeknél is. Ezeket egyszerűen meg kell tölteni kevés mosószeres vízzel, majd belerakni egy kanál rizst, és alaposan fel kell rázni. A rizsszemek szorgosan ledörzsölik a szennyeződéseket az edények belső faláról.

Penész ellen körömlakklemosó


Ki ne ismerné a szilikontömítésnél megjelenő kellemetlen fekete penészfoltokat, melyeket teljesen eltávolítani legfeljebb úgy lehet, ha kicseréljük a tömítést. Ezen segíthet a körömlakklemosó, amit vattapamaccsal kell a penészes felületre felhordani, majd kicsit átdörzsölni. Az acetont a vegyipar univerzális oldószerként alkalmazza, a tiszta acetont a gyógyszertárban vásároljuk meg.

Ragyogó kenyérpirító


A kenyérpirító az egyik leggyakrabban használt háztartási eszköz, ezért kevés, ha időnként eltávolítjuk a morzsát, vagy szivaccsal átdörzsöljük a felületét. Egy műanyag késre, kisebb ecsetre, vagy fogkefére lesz szükség, melyek segítségével le lehet kaparni a kenyérpirító oldalára égett kenyérmorzsákat – mindezt óvatosan tegyük, a fűtőszálak megsértése nélkül. A kenyérpirító belsejének tisztításakor víz és kemikáliák, a gyúlékonyság miatt alkohol használata tilos! 

A készülék borításának tisztításához már lehet nedves törlőkendőt, vagy szivacsot is használni. Alaposan dörzsöljük át a pirító burkolatát, a gombokat, és a műanyag védőburkolattal ellátott vezetéket. Amennyiben a kenyérpirító burkolata rozsdamentes acél, tisztítószer gyanánt használjunk minimálisan higított citromlevet. Tisztítás után ne feledkezzünk meg a polírozásról sem.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK