Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Tört színek világa

Tört színek világa

Szép Házak
A pasztellekkel nem összetévesztendő tört színeknek önmagukban is élénkítő, pezsdítő hatásuk van. Sokoldalúbbak, mint hinnénk, és a minimál stílushoz legalább annyira illenek, mint a romantikushoz.

Melyik helyiségben és hogyan alkalmazzuk a tört színeket?


A korábban csupán fürdő- és hálószobákban alkalmazott tört színeket manapság a nappalikban, az ebédlőkben és a konyhák falához is gyakran használhatjuk, sőt érdekes társításokat is alkalmazhatunk. Az egyik örökzöld és gyakran használt változat a virágmintás tapéta és az egyszínű fal váltakozása.

Ahhoz, hogy egy lakásban jól érvényesüljenek a tört árnyalatok, érdemes szürkés színt választani az alaphoz, majd ezt kombinálhatjuk világosabb és fényesebb tónusokkal. A tört színeknek előnyére válik, ha a szegélylécet a mennyezet alatt, vagy az alsó szint kétharmadát tiszta fehérre festjük. Ugyanannak a kedvenc alapszínnek a különféle változataival fessük ki a szomszédos, illetve egybenyíló tereket. Keverhetünk egy kevés fehéret a hálószobában használt festékhez és használhatjuk ezt a fürdőszobához vagy ugyanennek a színnek a sötétebb változatával festhetjük be az előteret.

A tört színek jól mutatnak az ezüstös kiegészítőkhöz, legyen az egy régi étkészlet, tükörkeret vagy egy csillogó acél korlát. Hatásos hátteréül szolgálnak a fekete-fehér fotóknak, ugyanis jól érzékeltetik a tárgyak kontrasztos árnyalatait.

Szabály tört színek használatához


Amikor tört színt választunk, inkább a "friss" jelzőben gondolkodjunk. Legyen a hatás tavaszias, üde. A bútorok kiválasztásánál ne feltétlenül a fal árnyalatához illő, hanem inkább érdekes variációs lehetőséget nyújtó darabokra gondoljunk. A természetes anyagok – a rafia, a lenvászon – különösen jól mutatnak egy tört tónusúra festett fal közelében.

Ügyeljünk a festék megfelelő sűrűségére! Válasszunk egy árnyalatot a falhoz, ennek egy sötétebb vagy halványabb tónusaiból vegyük a szegélyléceket – ha szükségesek –, a kiegészítőket és a szöveteket.

Érdekes kontrasztot nyújt a meleg és hideg árnyalatok váltakozása egy helyiségen belül. Ezzel nem csupán látványossá, hanem egyedivé és különlegessé is tehetjük a teret.

Címkék: