Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A tradicionális konyha

A tradicionális konyha

Szép Házak
Érdemes elgondolkodni azon, hogy ami évszázadokig bevált, abból mit tudunk átmenteni napjaink lakásaiba. Bármennyire is 21. századiak vagyunk, sokan ragaszkodunk a tradíciókhoz, amit a konyha kialakítása és berendezése is híven tükröz.
A tradicionális, klasszikus stílusú konyhában a szekrények általában telt, csillogó felületű fából készülnek: cseresznyéből, mahagóniból és hasonló faanyagokból. A felületek láttatni engedik a fa erezetét, csupán lakkal kezeltek. Népszerűek a fehérre mázolt szekrények is, ezek ugyancsak fényesek. Az szekrényajtókhoz válasszunk betétes előlapot, a szekrény tetejére korona párkányzatot.

A munkapult ugyancsak csillogó, polírozott felületű kő – gránit vagy márvány – esetleg homogén akril, de egy szépen kivitelezett laminált munkapult is jól illik a környezetbe. Fontosak a részletek: a lekerekített vagy rézsútosan kialakított peremek. A munkapult színe lehet mélyzöld, szürke vagy fekete. A padlóburkolat legyen kő, nagyon jól mutat a feket-fehér sakktáblaminta.

A mosogatók közül a kerámia anyagúakat részesítsük előnyben, ahogy csaptelepből is inkább egy erősen ívelt, részleteiben is kidolgozott, réz csap illik ehhez a stílushoz.

Klasszikus, hófehér konyha betétes előlappal szerelt szekrényekkel, konyhaszigettel. A klasszikus stílusú konyhák egyik jellemzője, hogy ennek a helyiségnek nagy az alapterülete, tehát az önálló konyhasziget elhelyezésének nincs akadálya.


Ugyancsak fehér konyha némi natúr fafelülettel kombinálva. Fontos szerepet kapnak az olyan, aprónak tűnő részletek, mint a szekrények fogantyúi. Azon túl, hogy a méretes fogantyú praktikus, hangsúlyossá és jellegzetessé teszi a felületet.


A faragásokkal, berakásokkal díszített fehér konyhabútor tipikusan klasszikus stílusú, de a kék burkolat némi vidéki romantikát kölcsönöz a látványnak. Praktikus megoldás a konyhasziget fölé lógatott álmennyezet, mely a pultra irányuló lámpákat rejti.


A selyemfényű lakkal kezelt, tömör diófából készült konyhabútor egy vidéki háznak is a büszkesége lehetne. A tűzhely a klasszikus konyha középpontja, inkább önálló legyen, mint beépített.


Ha spórolnánk a hellyel, a nagyméretű, faragott lábú, tömörfa étkező asztallal jól helyettesíthetjük, illetve megtoldhatjuk a munkapultot. Bátrabbak a kőburkolat helyett választhatnak impregnált felületű fapadlót is, ami ugyancsak illik a klasszikus stílushoz.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK