Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Trópusi stílus

Trópusi stílus

Szép Házak
A trópusi, a forró égövre jellemző lakberendezési stílus legalább olyan népszerű, mint a mediterrán, igaz, hogy megvalósítani némiképp nehezebb, de nem lehetetlen. Legalábbis a trópusok hangulatát becsempészhetjük otthonunkba.
A trópusi stílushoz a legjobb alapot az egy légterű, szellős, átlátható lakás kínálja. A trópusokon nem jellemző, hogy a tér agyonszabdalt, zegzugos lenne, hiszen errefelé a legfontosabb, hogy amikor csak lehet, átjárja a lakást a szél, kifújva a párát, az izzasztó hőséget. Hangsúlyos szerepet kap a tágas és árnyas terasz, mely szinte folytatása a lakásbelsőnek, akár egybe is nyitható azzal.


A trópusi stílus anyaghasználata


A hangsúly az egzotikus anyagokon van: mahagóni, teak, bambusz, mangófa, tengeri fű, vízililiom. Fontos, hogy ezek az anyagok nem csupán a lakásban, hanem kültéren is használhatók legyenek. Gyakoriak a vásznak, a len, a kender, a pamut és a finom selyem, muszlin. Szőnyegnek színes rongyszőnyeget vagy szizált használnak, bútorhuzatként erős lenvásznat, a párnák, könnyű plédek pamutból, selyemből, a függönyök pamutból és muszlinból készülnek. Nélkülözhetetlen a bambuszroló, a függőágy és az ágy köré vont függöny, mely a rovaroktól, szúnyogoktól védi a benne alvókat. A legnagyobb hőségben ajtó helyett megteszi egy könnyű függöny is.


Trópusi színek, minták


Bútorból ugyancsak a legszükségesebbek találhatók a trópusi stílusú lakásokban, amit viszont itt kihagynak, azt a színeken és a mintákon behozzák. A fehér alapszín, hiszen ez visszaveri a perzselő napsütést, de fontos szerepet kap a napsárga is, és a narancs, mint a lemenő nap színe. A harsány zöldek és a pirosak, a lilák, az erős türkiz, valamint a kékek szinte mindenhol láthatók. Ugyancsak jellegzetes a fukszia és a kakaóbarna.


A mintákban a trópusi növényeket láthatjuk viszont: leveleket, virágokat stilizált formában is. Találkozhatunk állat ábrázolással is, így elfogadott ebben a stílusban a zebracsíkozás, a zsiráf foltok és a nagymacskák bundájára jellemző mintázat, mint az ocelot vagy a tigriscsíkozás.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK