Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Útmutató a perzsaszőnyegekhez

Útmutató a perzsaszőnyegekhez

Egy gyönyörű perzsaszőnyeg tulajdonosának lenni komoly felelősséggel jár. Nem árt ismerni a származását és tudni, miképpen ápoljuk a szőnyeget.

A szőnyeg eredete


A szövés ősi mesterség, egyike a legelső munkának, amit megtanult ez emberiség, hogy az állatok bundáját kiváltsa és a méretet maga határozza meg. A mesterség minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából ered. Eleinte növényi rostokból, majd gyapjúból, később hernyóselyemből is készítettek szőnyeget. Az először fekvő, majd álló szövőszéken készült csomózott szőnyegek feladata a meleg őrzése mellett a díszítés volt. A Kr. előtti 5. századból egy szkíta fejedelem sírjában fennmaradt gyapjú csomózott szőnyeg kétségtelen bizonyíték erre a teóriára. A pompás, sűrű csomózású szőnyeg keretét két sávos bordűr alkotja: a külsőn lovak és lovasok, a belsőn jávorszarvasok, középen geometrikus minta látható.

A perzsaszőnyegek jellegzetességei


A Kis-Ázsiában készülő szőnyegek felépítése is hasonló, de kerülik az ember és állatábrázolást, főként geometrikus minták, és növényábrázolás alkotja a bordűrt, ezen belül találhatók a sarokelemek, valamint középen  a fő motívum, a medalion.

Többfajta csomót ismerünk, a gördes vagy szimmetrikus csomót, illetve a török aszimmetrikus csomót. Ez utóbbit perzsa csomónak is hívják. Ezeket 2 vagy 4 láncfonalra lehet hurkolni. A szövéstechnika tájanként változik.

Az egy négyzetméterre eső csomók száma jelzi a szőnyeg sűrűségét, egyben az értékét is kifejezi. A csomók beszövése után vászonszövéssel rögzítik a csomósort, ezen sorok száma is jelzi a szőnyeg sűrűségét. Nyilván mennél sűrűbb szövésű egy szőnyeg, annál finomabb a minta és annál értékesebb a portéka. Mint értéktárgy, ma is őrzi helyét a vagyontárgyak között, ahogy a királyi kelengyék és egyéb kincsek számbavételekor nyilvántartották a szőnyegeket is.

A mezítlábas mecsetlátogatás vagy jellegzetes papucsos viselet is azt jelzi, hogy a török kultúrához évszázadok óta hozzátartozik a szőnyeg, és a cipőhasználat mellőzésével is a szőnyegek állagát védik.

A perzsaszőnyeg mintázata


Az egyes területekre jellemző mintázatot évszázadokon keresztül alakították ki és adták tovább. A műhelyekben versikékre, nem ritkán dallamokra szőttek, így adva tovább az egyes mintákat. Az egyes alakzatoknak sokszor jelképes jelentésük volt, mintha egy történetet meséltek volna el a szőnyegek.

A színek éppoly jellemzőek voltak egyes területekre, ahogy a minták. Miután minden fonal növényi eredetű volt, természetes földfestékekkel színezték a fonalat, és többnyire savas hatású ecettel rögzítették. Ezért alakult ki később a modern tisztítószerek megjelenése előtt a savanyú káposztával történő tisztításuk. Ha a port már eltávolították, a színek megújítására az ecet szolgált, így újra mély és ragyogó színeket láthatunk.

A csomózott szőnyeggel valószínűleg egy időben jelent meg a kilim és a szumák technika, ami már nem rövid szálak csomózásából, hanem hosszabb szálak, úgynevezett babára feltekert fonalakból, fűzéstechnikával készült.

A kiváló minőségű szőnyegek álló szövőszéken vagy álló kereten készültek. Eleinte
mindenütt úgy használták, ahogy korábban  a szőrmét: takaróként emberekre, lovakra, a sátrak és jurták falának izolálására, a padló betakarására. De a későbbi korokban is láthatjuk korabeli festményeken, padok, lócák takarójaként, asztalterítőként éppúgy, mint ágytakaróként. Az első falikárpitok szőnyegek voltak és a paloták falát is szőnyegek borították.Így használjuk a perzsaszőnyeget


Egy nagyméretű perzsaszőnyeg manapság is gyönyörűen mutat a falon. Bátran használhatjuk kárpitként, akár egy modern otthonban is. Kisebb méretű perzsával beboríthatjuk a dohányzóasztalt, vagy a kanapét, a foteleket. A vékonyabb, selymesebb tapintású perzsa igazi látványosság ágytakaróként, vagy kanapéra terítve. A 20. században Sigmund Freud terápiás ágya is csupa szőnyegből állt.

Perzsaszőnyegek folttisztítása


Borfolt: Azonnal meleg vagy akár forró sósvízzel felitatni, majd sóval megszórni. Ezután langyos, szappanos vízzel kezelni, esetleg alkoholos ruhával utókezelni.

Vörösborfolt: Azonnal nyers tejbe áztatni, ha elhalványult a folt, langyos vízzel kimosni és egy kis ecet hozzáadásával kiöblíteni.

Sörfolt: Langyos, finom mosószeres vízzel bedörzsölni és fehér ruhával felitatni. Ha nem sikerül előszörre, itt is próbálkozhatunk alkoholos ruhával.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK