Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Változatok szőnyegre

Változatok szőnyegre

Szép Házak
A szőnyegfajták sokasága már-már zavarba ejtő, éppen ezért érdemes a fontosabb típusokkal közelebbről is megismerkedni.

Mielőtt szőnyeget választunk, erre ügyeljünk


A kiválasztott szőnyeg minősége mindig feleljen meg a célnak. Más típusú szőnyegre lesz szükségünk az előszobába, másra a nappaliba, a hálószobába és más szőnyeget vásárolunk a gyerekek szobájába. Mindig alaposan tanulmányozzuk át a címkéket, tájékozódjunk az anyagösszetételről és az ápolásról. Általános használatra a 80 százalék gyapjút és 20 százalék műszálat tartalmazó szőnyeg az ideális. Ilyet választhatunk a nappaliba vagy a gyerekszobába.


Mielőtt vásárolni indulunk, legyünk tisztában azzal, hogy pontosan hány négyezetméternyi szőnyegre van szükségünk. Az árakat ugyanis így tudjuk legjobban összehasonlítani. Készíthetünk vázlatos rajzot arról, hogy hova és hogyan helyeznénk a szőnyeget, így a szükséges mennyiséget is könnyebben meghatározhatjuk. Az egyszerű szőnyegeken foltok és árnyékok lehetnek, és helyenként a szálirány sem azonos. Ezt előre ellenőrizzük, nehogy a fektetésnél okozzon meglepetéseket.


Kiegészítő szőnyegekhez


Alátétre csak akkor nincs szükség, ha a szőnyeg eleve hab alátétes, egyébként feltétlenül gondoskodjunk róla. Egyrészt baleseteket előzhetünk meg a segítségével, másrészt pedig megkíméljük magunkat attól, hogy a szőnyeg folytonos csúszkálása miatt, naponta igazgassuk, a gyűrődéseket simítgassuk. A lépcsőre ne habalátétet, hanem speciális párnázatot vagy ún. morzsagumit használjunk.


A szőnyeg tisztítása


Az új szőnyeg szálfoszlányokat eregethet. Ezeket eleinte kézikefével távolítsuk el, majd rendszeresen porszívózzuk, hogy a szennyeződések ne rakódjanak le a rostszálak aljára. A mosószeres tisztításnál mindig a gyártó előírásait kövessük. A foltokat azonnal távolítsuk el.

Csíkszőnyeg vagy futó


A 180 centinél keskenyebb szőnyeg, melyet általában folyosón, közlekedőkben és lépcsőn használnak, illetve bonyolult alakú felületre illesztik. Tehetünk egymás mellé több futót, ezzel dekoratív felületet kapunk.


Axminster szőnyeg


Ez a szőnyeg arról a szövőszékről kapta a nevét, amelyen készítik. Egyedisége abban rejlik, hogy a szövési technikának hála, nagyon sok szín használható a felületen. A felszínen vágott szálakat találunk: ezek hosszúak vagy plüss szerűek, vagy rövidek és simák is lehetnek. Jó választás hálószobába és nappaliba.

Berber szőnyeg


Korábban a természetes színezetlen gyapjúból készült, hurkolt szőnyeget nevezték így, melyet az észak-afrikai berberek készítettek. Ma már valamennyi tarka és hepehupás, geometriai mintákkal díszített szőnyeget ezzel a gyűjtőnévvel emlegetnek. Szinte valamennyi helyiségbe ideális. Ha futót választunk, jó az előszobába is.

Szegett szőnyeg


A kerületükön szegély fut körbe. Az egyenletes kopás érdekében ajánlott forgatni ezeket a szőnyegeket. Nappaliban a kanapék vagy dohányzóasztal alá, étkezőbe az étkező garnitúra alá tehetjük.


Csomózott szőnyeg


A szálakat fűzik vagy másképp rögzítik az alapszövetbe, amely általában impregnált, jó vízálló, ezért nagyobb fürdőszobába – nem kádkilépőként! – vagy konyhába jó választás.

Hurkolt szőnyeg


A felületen vágatlan hurkok látszanak. A bolyhok rövidek és plüss szerűek. Hálószobába és gyerekszobába választhatjuk.

Plüss vagy shaggy


Bolyhai 25 millimétertől kezdődnek, kellemes, selymes tapintásúak. Ne tegyük lépcsőre, vagy előszobába, mert a cipősarkak megadnak benne. Viszont mezítláb nagyon finom. Hamarabb piszkolódik, mint a rövid szálú fajták és, ha gubancolódik, nem nyújt szép látványt. Inkább drágább típust válasszunk, az olcsók gyorsan kopnak.


A szőnyegek anyaga


Az akril hasonlít legjobban a gyapjúszálra. Kopásálló, de a gyapjúnál kevésbé rugalmas és a piszok is hamarabb látszik rajta, mosni nehezebb. Egy lakástűznél erősen éghető anyagnak számít.

A modakril drágább az akrilnál, viszont kevésbé tűzveszélyes. A modakril szál nehezen színezhető, ezért viszonylag szűkös a színválaszték.

Nagyon népszerűek a különböző szőrökből készült textilek is, mint például a tehénszőr. Az egyszerűbb daraboktól egészen a különböző színű, mintájú darabokig megtalálhatóak.


A nejlon vagy poliamid szálak jól tűrik az igénybevételt, viszont ne vegyünk olyan nejlonszőnyeget, amelynek négyzetmétere fél kilónál sokkal könnyebb. Ezeknek csapnivaló a minőségük. Újabban az anyagot piszoktaszító réteggel vonják be, de ha ez megsérül, a helyzet rosszabb lehet, mintha a bevonat ott sem lenne. A nejlon önkioltó, nem ég, viszont az égés helyén lyuk marad. Rugalmassága a gyapjúéhoz hasonló.

A poliésztert lágysága miatt plüss szőnyegekhez használják. Tartós, jól tűri a piszkolódást, de kevésbé ruganyos.

A viszkóz, műselyem olcsó, de nem igazán kopásálló anyag. Gyakran keverik más szálakhoz, hogy testesebb anyagot adjon. Lángbiztos változata is létezik, ám viszonylag könnyen piszkolódik és nem túl rugalmas.


Szőnyegek és más lakástextilek széles választéka megvásárolható a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME Kft.
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu

www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK