Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Vasalótalp karcmentesen

Vasalótalp karcmentesen

Szép Házak
A legrosszabb, ami a vasalóval történhet, hogy a talpa karcos lesz, vagy ragacsos, égett foltok csúfítják, ami aztán a textíliákon is nyomot hagy.
Mielőtt valami hatásos, de drasztikus szerrel nekilátnánk tisztára pucolni a vasalót, vizsgáljuk meg, miből van a talpa. Ami ugyanis jó az alumíniumnak, nem jó a teflon bevonatnak. A legtartósabb a nemesacél talp, de fém gombokkal, cipzárral érintkezve ez is megsérülhet.

Mitől sérülhet a vasaló talpa?


Például, ha műszálas ruhákat túl meleg vasalóval kezelünk, az anyag ráéghet a talpra, amitől a ruha és a vasaló egyaránt tönkre mennek. A talpon maradt szennyeződés minden újabb használatkor barna foltokkal csúfítja el a tiszta ruhákat.

Sérülést okozhatnak az előbb említett fém kellékek, mint a gombok, cipzárak, kapcsok, strasszok, flitterek, illetve a textílián lévő szennyeződések: rágógumi maradvány, fűfolt, viasz maradék, a ruhán lévő nyomatok, stb. A vasalható matricákkal is vigyázni kell, némelyik fog.

Fotó: Philips

Égésnyomok ellen ecet


Ecetbe áztatott pamutronggyal hatásosan vehetjük fel a harcot a nem túl régi égésnyomok ellen. Ha viszont makacs szennyeződéssel van dolgunk, hosszabb ideig kell ecetben tartanunk a vasalót. Ilyenkor egy összehajtott konyharuhát itassunk át tömény ecettel, majd a langyos, konnketorból kihúzott vasalót a talpával állítsuk az ecetes ruhára. Hagyjuk itt néhány órán át, utána egész könnyen le el tudjuk távolítani az égésnyomot.

Ragacsos a vasaló talpa?


Erős alufólián néhányszor húzzuk át a vasalót. Hatásos, ha a langyos vasalótalpat nedves, finom szemcsés són erősen áthúzzuk, vagy nedves szivacsra szórt sóval dörzsöljük. Ezt ne alkalmazzuk, ha a talp teflonbevonatú. Ugyancsak jó az ecet és a só 1:1 arányú keveréke. Ezt kenjük a vasaló talpára és szivaccsal súroljuk át. A végén a tiszta talpat langyos, nedves szivaccsal töröljük le.

Karcolásmentes vasalótalp tisztítás


Különösen a teflonbevonatú vasalótalp tisztítására alkalmas a fehér fogkrém. Ragacsok, égésnyomok ellen kiváló. A langyos vasalóra kenjünk kevés fogkrémet, és egy durvább, de nem karcoló szivaccsal dörzsöljük át a felületet. A végén öblítsük le a pasztát.

Olajos tisztítás


Napraforgó olajat kenjünk a vasaló talpára, majd kevés homokkal, vagy sóval súroljuk át. Valósággal leradírozza a szennyeződéseket. A végén töröljük le a keveréket, és a langyos vasalót használjuk egy régi, de tiszta pamut lepedőn vagy konyharuhán, hogy az olaj maradéka is lejöjjön. Ez a módszer teflonbevonat esetén ugyancsak kerülendő.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK