Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Vegyszer helyett levendula

Vegyszer helyett levendula

Szép Házak
Sokak számára a levendula illata egyet jelent a békés, nyugodt otthon illatával. Ám ez a mutatós, lila színű, aromás illatú, mediterrán eredetű félcserje ennél sokkal többet tud. És a levendula akár egy cserépben vagy balkonládában, az erkélyen vagy az ablak párkányán is nevelhető.

A levendula házi használata


A levendula virágjával és szárával természetes módon tarthatjuk távol a molyokat a szekrényből. Egy kisebb csokor növényt vágjunk apróra, tegyük egy apró vászonzsákba, majd lógassuk a szekrénybe vagy a gardróbba. Aki légfrissítőként használná, egyszerű csokorba kötve helyezze el a szobában, vagy darabokra felvágva illatkosarat készíthet. Még a legmakacsabb dohányfüstöt is garantáltan elűzi.

A levendula értékes, molyriasztó illatanyaga a szárában található, ezt semmiképpen ne dobjuk ki, sőt, ha a lakás illatosítására használjuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a szárak szabadon maradjanak és ne a vázában.

Levendula a konyhában


A levendulavirágból készült főzet természetes gyógyszer, amely görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és a migrént enyhítő hatással bír. Érdemes tehát odafigyelni és időben beszerezni a levendulatöveket.

Levendula a fürdőszobában


Jól mutat a fürdőszoba polcán vagy a falon a textilzsákba töltött levendulaszár, a kellemes illatról nem is beszélve. Sőt, egy koszorú az ajtón valóságos illatorgiával árasztja el a helyiséget. Ha kicsi a fürdőszobánk, ezt inkább mellőzzük.


Levendula a kertben


Elriasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében élő növények nem tetvesednek. De a legyek sem kedvelik, ezért a nyitott ablakba helyezve egy csokor levendulát megelőzhetjük a szemtelen látogatók érkezését.

A levendula gondozása


A levendula igénytelen, szárazságtűrő. A tövet nyáron is elültethetjük, ha kellő nedvességet tudunk számára biztosítani kertünk legmelegebb és legnaposabb részében. Mediterrán eredete miatt hideg zugokba ne kerüljön. A mésztartalmú, agyagos, tápanyagokban szegény talaj kiváló számára. Trágyáznunk nem kell csak metszeni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK