Design
Design  »  Shop  »  FLATLAB, a lakásműhely
Shop

FLATLAB, a lakásműhely

Design Club
A műhely munkaterei egy bemutatóteremben egyesülnek – a reprezentatív vásárlói tér jövőbeni kulturális események, és további vendégtervezők bemutatkozási terepe is egyben. A különböző alkotói területekről érkező alapító tagok a magyar design - és művészeti színtér aktív alakítására, változatos kulturális események befogadására vállalkoznak.

A műhelyről


Hivatalosan is elindult a FLATLAB lakásműhely, mely hat fiatal tervező közös alkotóterét nyitotta meg az érdeklődők számára. A műhely munkaterei egy bemutatóteremben egyesülnek – a reprezentatív vásárlói tér jövőbeni kulturális események, és további vendégtervezők bemutatkozási terepe is egyben. A különböző alkotói területekről érkező alapító tagok ugyanis nem pusztán a munkafolyamatokba engednek betekintést, hanem a magyar design- és művészeti színtér aktív alakítására, változatos kulturális események befogadására vállalkoznak.


Az üzlettérről


Az üzlet belsőépítészeti átalakítását Ungár Fanni, Nonn Zsuzsi és Dalos Eszter végezte, mely a formatervezői, grafikai, belsőépítészeti tapasztalatokat összegző tervezőtrió első közös projektje. A feladat összetettségét a különböző területekről érkező tervezők kis térben való demokratikus megmutatása, egységben tartása jelentette, úgy, hogy közben az alkotók munkáinak önálló karaktere ne sérüljön. A bemutatótérbe olyan jellegzetes bútorelemeket terveztek, mint a vállfákból összeépített, Lab-lamp névre keresztelt csillárok, melyek a további meghívott tervezők munkáival együtt megvásárolhatóak lesznek a műhelyben. A ruhatervezők számára robosztus, mégis lebegő hatású ruhatartó konzolokat, míg a kalaptervezőnek egyedi, a különböző fejformákra kialakított kalapokat fixen tartó, szabályozható karokat készítettek.


Az alapító tagokról


Bordács Andrea – KNIFF

A 2010-ben alapított márka alapvetése a természetes anyaghasználat, a tapintást a ruha elsődleges ismérvének tekinti. A „haptikus tervezés“ nem pusztán a ruha érzéki karakterét, hanem komfortérzetünkre gyakorolt hatását hangsúlyozza. A puha burokként viselkedő rétegek merész formákat rajzolnak ki, betakarnak, mégsem hagynak passzív viselővé válni. Legutóbbi kollekciójánál a középkori vászon alsóruházatok anyag-és formavilága foglalkoztatta, illetve, hogy az abszolút funkcionalitásban tartott alsóruházati darabokat miként lehet teljes értékű öltözékként kezelni.

Erdei Ildikó Virág

A Kensington and Chelsea Art College-on szerzett kalapos kiegészítő diplomát, ezt követően az angol királynőnél negyven évig alkalmazásban lévő mesternél, Philip Sommerville-nél leste el a szakma csínját-bínját. Számos nívós színházi és filmes produkcióban működött közre kalapos illetve maszkos munkatársként, jelenleg Gothár Péterrel dolgozik együtt a Víg Színházban 2012 januárjában bemutatkozó Makrancos Kata jelmezein. Az első minikollekciót követően Masamód márkanév alatt saját szezonális kollekciók bemutatását tervezi, ahol férfi és női, alkalmi és utcai viseletre egyaránt születnek majd munkák. A kalapok kivitelezéséhez a műhelyben önálló „dühöngőt“ kapott – a jelentős melléktermékkel járó kalapkészítés a babaházként beépült lichthofban zajlik. Az eltűnőfélben lévő szakma iránti érdeklődést nem csak a látogatható műhellyel, hanem egy mini kalaposmúzeummal igyekszik újraéleszteni – hamarosan régi kalaposszerszámok teljes tárháza fogadja majd a műhelybe látogató érdeklődőt.

Geréby Zsófia – Urban Legend
 
Geréby Zsófia az első magyar, kimondottan női biciklis öltözékekre specializálódott márka megalapítója. Az értő felhasználó szemszögét, és a rafinált szabászati megoldásokat egybesimító öltözékek a biciklit közlekedési eszközként alkalmazó nők igényeit szolgálják ki. A profi kiképzésű anyagokból lényegében sportruházati termékek készülnek, kifinomult, nőies vonalvezetésük, diszkrét részletgazdagságuk azonban új kategóriát teremt – az öltözékek nagy része csak az avatott szem számára fedi fel a praktikus, közlekedésre optimalizált megoldások sokaságát. Ahogy a biciklista a forgalommal a város szerves részévé válik, az Urban Legend öltözékek úgy zárják vissza magukba a város egy-egy szeletét – egyes ruhadarabok városi legendák QR-kóddal kiolvasható változatát rejtik.

Gergely Linda

Tervezőgrafikusként végzett a Visart Művészeti Akadémián, diplomamunkájában az analóg és digitális képalkotás során egyaránt fellépő képhibák esztétikumát kutatja, melyből Image Defect Basics címen állított össze gyűjteményes albumot. Az épületmappingre, színpadkép-tervezésre, színpadi vetítésre specializálódott NeonEdge formációban Vicsek Viktor alkotótársa. Jelenleg a MÜPÁ-ban december 23-án bemutatkozó Diótörő bábjáték vetített grafikáin dolgozik.

Kasza Emese – MEI KAWA

MEI KAWA szingapúri – mandarin nyelven azt jelenti „ne sírj utánam többé“. Ebből a kísérteties dallamú mantrából – mely egyben az alkotó nevének betűkirakósa –  levezethető a férfi ruhákat gyártó márka összes karakterjegye. A MEI lágy, kecses hangzása a ruhákban rejlő női jelenlétet erősíti, a játékos részletek visszafogott, halk kacaja a női nemhez kapcsolt rafinériát építi a szabásvonalakba. A KAWA a maszkulin lendületet, az átgondolt, strukturált férfit jelképezi, aki saját jelentőségét kellő komolytalansággal értelmezi. A látszatra rendezett, geometrikus vonalvezetés játékosan szétbomló, asszimetrikus részletekkel párosul, így egyesül, és feszül össze a ruhákat meghatározó két erő. A női érdeklődők nyomására egyre több uniszex darab vegyül a jellemzően férfiaknak kigondolt kollekciókba.

Szőke Gergely – NØD

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tervezőgrafikusként megszerzett diploma után dolgozott a Sirály alkotóház, illetve a Trafó grafikusaként. 2011 tavaszán indította el a NØD projektet – a dán kifejezés jelentése széles skálán mozog a bólintástól egészen a szorongásig, melyet egyetlen tömör szókép foglal magába. Érzéki táblaképei a betű önmagában hordozott esztétikumát kutatják, a fa felületre szerzetesi szigorral felhordott fekete-fehér betűképek hol keményvonalas, intő jelként lebegnek a térben, hol érzelmileg telített, mozgékony fontokat hordoznak magukon.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Shop (14)